HERCEG-NOVI - Polaganjen vijenaca i cvijeća u Spomen-parku oslobodiocima u Sutorini i otkrivanjem biste vojvodi Luki Vukaloviću koji je, pored rodnih Zubaca, iz Sutorine vodio Hercegovački ustanak od 1852-1862. godine, juče je proslavljen 4. jul, Dan borca.

bista vojvidi luki vukalovicu sutorina

Vijence su položile delegacije opštine Herceg-Novi, koje je predvodio v.d. predsjednik Milan Vajagić, grada Trebinja na čelu sa zamjenikom načelnika Neđom Ćebedžijom, Rajkom Ćapinom, načelnikom Odjeljenja za boračku i invalidsku zaštitu gradske uprave Trebinja i predstavnikom boračke organizacije Slavkom Šanjevićem, zatim boračke organizacije Kotora, Podgorice Tivta i delacija oslobodilačkih ratova Srbije.

Na svečanosti je bila i delegacija rodnih Zubaca koju je predvodio starina Petar Pero Spaić iz Igala, koji je položio vijenac sa natpisom „Zupčani svom vojvodi“. Svečanosti je prisustvovao i Generalni konzul Srbije u Herceg-Novom Slobodan Bajić, kao i konzul Zoran Dojčinović.

Govornici su u svojim obraćanjima podsjetili na slobodarsku tradiciju naroda Sutorine i Boke ,odnosno Hercegovine i Crne Gore.

U ime građana Sutorine, čiji je mjesni odbor SUBNOR-a bio nosilac proslave, Vladimir Mračević je kazao da su Sutorina i Sutorani uvijek zauzimali posebno mjesto u vremenima kada je trebalo stati na branik otadžbine, povesti borbu protiv okupatora i neprijatelja i odlučno pokazati svu ljubav prema rodnoj grudi i zaštiti svojih najbližih.

„Sutorina je zaslužila ovaj spomen-park, da se prisjetimo svih onih ljudi koji su ostavili svoje živote u borbi za slobodu. Naša je obaveza da nastavimo sa tradicijom koju simbolizuje 4. jul, i da dokažemo da se u Herceg-Novom njeguju vrijednosti koje simbolizuju otpor i borbu za slobodu. Ovaj datum predstavlja moćan simbol u našoj istoriji, koji kao takav mora da bude inspiracija za budućnost i ne treba ga zaboraviti i izbrisati. A naši borci ostali su pravi primjeri junaštva, pravi predstavnici slobodarske i revolucionarne svijesti i težnje za promjenom koja donosi bolju budućnost“, kazao je Mračević, dodajući da su mladi trenutno u stanju apatije, te da je zadatak starijih da mladima pruže informacije koje će ih načiniti nepobjedivim.

U drugom dijelu svečanog programa u Sutorini vršilac dužnosti predsjednika opštine Milan Vajagić otkrio je bistu hercegovačkom vojvodi Luki Vukaloviću (1823-1873) koji je bio vođa Hercegovačkog ustaka od 1852-1862. godine, a uz rodne Zupce Sutorina je bila centar tog ustanka.
O liku poznatog slobodara ispod Jastrebice govorio je publicista dr Goran Komar.

„Riječ je o čovjeku koji je bio uzor svim slobodarima u Sutorini, Hercegovi, Crnoj Gore i šire. I danas u času kada naš narod u najvažnijoj srpskoj zemlji, Republici Srpskoj, obilježava jubilej Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata pojavile su se političke oligarhije koje kako tada, tako i danas, gledaju da srpski narod vide kao prestarjelog i skršena čovjeka, a ne kao stasitog lužnjaka fundiranog u dubokim temeljima hrišćanske Evrope, kao narod prvog poziva koji po pravu primogeniture stoji umetnut u sredozemni prsten naroda. To je pravo ovome narodu uskraćivano i u Lukino vrijeme sve zarad htjenja habzburškog dvora“, rekao je dr Komar.

bista vojvidi luki vukalovicu sutorina

Vukalović u rodnim Zupcima nema nikakvog spomenika, upozorava dr Rajko Vukašinović, autor nedavno objavljene knjige o ovom Hercegovačkom vojvodi.

„Ni u Bogojević Selu, ni na Pirinom Brijegu, ni pred Bukovom pećinom u Jastrebici, ni pred kolibom na Crnoj Jeli u Bijeloj Gori. Ali evo, ima ga u Sutorini u staroj Dračevici, kako sam ispjeva, njegovoj đedovini“, nadovezao se dr Goran Komar.

Svečanost u Sutorini završena je tradicionalni druženjem Novljana i njihovih gostiju uz bogat kulturno-umjetnički program i posluženje.