HERCEG-NOVI - Nova knjiga magistra Ilije Stanovčića „Podorjenske priče“ je drugi objavljeni naslov ovog stvaraoca koji izvan meteža književnog vašarišta stvara s mjerom vlastite duhovne potrebe, ostajući pripovjedač životnog doživljaja u kojem je istraživačka individualnost došla do punog izražaja.

promocija knjige podorjenske price herceg novi

Imun na prolazne mode i tzv. književne struje Stanovčić je priču obličavao po mjeri same proze brižljivo birajući materijal za priču, onaj koji kazuje i koji u njegovom proznom amalgamu realizuje čudesan spoj klasičnog i modernog izraza. Autor je knjigu komponovao od dest ciklusa-tematskih cjelina koje međusobno povezuje zračna naratorska energija i učvršćuje u jedno veliko kazivanje viđeno iz osame i filozofije mudraca vezano za Orjen, planinu slobodara koja se nadvija u trouglu Trebinje-Konavli-Boka.

O ovim lirskim medaljonima, koji sa bajkovitom autorom trepte i obasjavaju nas sve, na promociji u dvorani „Park“ u Herceg-Novom govorili su recenzenti Neđeljko Zorić i dr Špiro Vuković.

„Za čestitati je autoru na sakupljanju, memorisanju sažetosti teksta, njegovom oblikovanju i na kraju objavljivanju navedenih priča. Priče su, kako sam autor kaže, odraz stvarnih događaja što im daje posebnu literarnu vrijednost. One, po mom mišljenju, literarno ne zaostaju za pričama mnogih i naših i stranih autora“, rekao je Neđeljko Zorić i posebno se, kao borac Orjenskog bataljona, osvrnuo na opširnu priču iz ovog rada, „Uzlet i pad Orjenaca“, koja je pisana na osnovu istorijske građe i ne pripada književnom žanru gdje spadaju ostalih devet priča knjige „Podorjenske priče“.

„Podorjenske priče“ mr Ilije Stanovčića predstavljju veoma zanimljivo i, za najšire čitalačke krugove, privlačno štivo kako po interesantnosti događaja koji se njima prikazuju, tako i po stilu pisanja i jezičkom izražavanju, rekao je Špiro Vuković .

„Nezaboravni motivi iz djetinstva inspirisali su me da prije pet-šest godina napišem monografiju mog rodnog sela, hercegnovskih Ubala, sa naglaskom na vrijeme mog djetinstva u tom selu, znači na vrijeme neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Vođen tim istim motivima, u ovom novom naslovu, u sjećanjima sam oživljavao priče koje sam slušao u ranom djetinjstvu. To su po pravilu bile priče o stvarnim karakterističnim događajima koji su se odigrali na ovim podorjenskim prostorima i koji su se pamtili i prepričavali sa koljena na koljeno i tako ostajali da žive u narodnom sjećanju. Svaka od tih priča imala je i svoju životnu pouku i poruku“, rekao je autor knjige Ilija Stanovčić.

Priča „Uzlet i pad Orjenaca“ predstavlja apel istoriji kao nauci da na osnovu raspoložive arhivske i druge građe i na osnovu brojnih pisanih i usmenih iskaza sudionika i svjedoka ovih događaja naučno istraži i da odgovor kako je i pod kojim okolnostima došlo do rasformiranja Orjenskog bataljona i ko je za to odgovoran, napomenuo je autor i zapitao se „je li u pitanju bila samo komadna greška ili možda nečija zla namjera, ili nešto treće“, dodajući da to zaslužuju poginuli, strijeljani ili umrli Orjenci, kao i oni rijetki koji su još uvijek među nama, ali i narod zapadne Boke.

Ostalih devet priča čine sljedeći naslovi: „Pokajanje“, „Dvije matere“, „Ilegalac“, „Meštar Ivo“, „Put u zločin“, „Snaga ljubavi“, „Grijeh“, „Jajoši“ i „Osveta“.

Na promociji u dvorani Park u ime izdavača Matice Boke promociju je vodio advokat Dragan Lepetić, predsjednik Matice Boke.