Delegacija Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine danas je, povodom 139 godina od ustanka protiv Turaka u Nevesinju, položila vijenac na grob jednog od ustaničkih vođa Miće LJubibratića na Novom groblju u Beogradu.

polozen vijenac na grob mice ljubibratica

Predsjednik Saveza LJubomir Marković rekao je da je ustanak, koji je izbio na današnji dan 1857. godine, veoma značajan, jer je bio nastavak istorijskih težnji za oslobođenje balkanskih naroda od vijekovnog zavojevača - Turske.

On kaže da je ovaj ustanak protiv Turaka inspirativno i mobilizatorski djelovao i kasnije u borbi protiv drugog zavojevača - Austrougarske monarhije.

"Ostavio je likove junaka, koji danas opominju da se i sopstvenim snagama mora braniti otadžbina, jer kada čovjek nema slobode, nezavisnost i otadžbine, onda nema ničega", rekao je Marković.

Mića LJubibratić, jedan od vođa bosansko-hercegovačkog ustanka u Nevesinju, rođen je u selu LJubovu kod Trebinja 1839. godine, a umro 2. februara 1889. godine.

"Bio je hrabar, neustrašiv, veliki rodoljub i uzor ustanicima, među kojima je prvi kretao u akcije. Za 50 godina života iza sebe je ostavio sjajan lik i djelo", rekao je Marković.

LJubibratić je ostao poznat po redu i disciplini, a napisao je i normativna akta, kojim je uredio Privremenu hercegovačku upravu.

Ustanak protiv Turaka, poznat kao Nevesinjska puška, izbio je na današnji dan 1857. godine i proširio se na cijelu BiH, a ustanike su podržale i Crna Gora i Srbija što je dovelo do početka srpsko-turskog rata.

Delegacija Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine danas je posjetila i grob velikog srpskog pisca Petra Kočića, koji je sahranjen na Novom groblju u Beogradu