Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da postojeći sistem Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/ mora da ostane u državnom vlasništvu.

milorad dodik u gacku

Dodik je istakao da vlast Srpske neće dozvoliti da ERS mijenja vlasničku strukturu, jer mora da ostane jedinstven u funkcionalnom i finansijskom smislu.

"Poslovna politika, koju je podržala Vlada Republike Srpske, dovela je do toga da imamo jedan od najstabilnijih sistema u regionu, potpuno bilansno uravnotežen, finansijski stabilan i tehnološki sposoban", rekao je Dodik poslije današnjeg razgovora sa rukovodstvom ERS-a i Rudnika i Termoelektrane "Gacko".

Podsjetivši da je do 2008. godine ERS bila gubitaš i da je kumulirala gubitke u stotinama miliona maraka, Dodik je naveo da je, zahvaljujući Vladi i rukovodstvu Elektroprivrede, značajno poboljšano poslovanje, tehnička osposobljenost, postojeći kapaciteti, te da se pregovara o realizaciji novih projekata.

Predsjedik Srpske je poručio da se nastavljaju razvojni planovi, među kojima su i Gornji horizonti gdje se u pripremne radove ulaže 150 miliona KM što će dodatnoe ojačati energetsku stabilnost Srpske. On je podsjetio i na projekat izgradnje gasovoda "Južni tok", kao i na razvoj drugih alternativnih izvora električne energije.

Dodik je napomenuo da ERS obezbjeđuje dovoljne količine električne energije za potrebe Republike Srpske i sa predviđenim isporukama održava međunarodne partnere.

ERS, kaže Dodik, više od 35 odsto proizvedene električne energije godišnje prodaje po ekonomskim cijenama i obezbjeđuje novac, zaradu i profit. On je naglasio da je na taj način energetski sistem dao najveći doprinos održavanju i razvoju ukupnog privrednog sistema Srpske, a subvencijama pomagao socijalno ugrožene.

"Sve to govori o odgovornom socijalnom upravljanju ovim sistemom koji je prevashodno postao jedan od dominantnih grana za proizvodnju i budućnost", naveo je Dodik.

Kao jedan od značajnih iskoraka u energetskom sistemu, koji je veoma bitan za stanovništvo, Dodik je naveo cijenu struje koja je, kako je rekao, najniža u regionu, a za 40 odsto jeftinija nego u Federaciji.

Osim dobre poslovne politike i upravljanja, Dodik kaže da ERS vodi računa i o socijalnim potrebama i da na razne načine učestvuje u brojnim humanitarnim akcijama.

On je naglasio da besprekorno funkcionisala i tokom majskih poplava, navodeći primjer da je za tri dana nakon povlačenja vode područje Doboja energetski osposobljeno.

Dodik je ovom prilikom ukazao i na impozantne proizvodne rezultate u Rudniku i Termoelektrani "Gacko" koja je prošle godine u tridesetogodišnjem postojanju ostvarila rekordnu proizvodnju, te pohvalio rad rukovodstva ovog preduzeća.

Prema njegovim riječima, na prostoru istraživanih područja oko Termoelektrane postoji obezbijeđena količina uglja za funkcionisanje elektrane narednih 25 godina.

Direktor ERS-a Branislava Milekić istakla je da se rekordni proizvodni rezultati ostvaruju zahvaljujući ulaganjima u modernizaciju i rekonstrukciju proizvodnih kapaciteta i distributivnu mrežu.

Ona je napomenula da je ERS ostvarila najveću proizvodnju u istoriji poslovanja sa 6.364 gigavat-časova električne energije, te ostvarila dobit od 53 miliona maraka, kao i da su distributivni gubici sa 21,6 odsto koliki su bili u 2006. godini smanjeni na 13, 29 odsto.

Direktor Rudnika i Termoelektrane "Gacko" Milenko Milidrag kaže da ovaj gigant radi planiranim tempom i da se planirane mjesečne proizvodnje ispunjavaju, podsjetivši da je u toku redovni godišnji remont.

Predsjednik Dodik danas je obišao i hram Svete Trojice u izgradnji u Gacku, a razgovarao je i sa načelnikom opštine Gacko Milanom Radmilovićem.

Od aprila u RiTe "Gacko" zaposleno 95 radnika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je u Rudniku i termoelektrani "Gacko" od aprila zaposleno 95 radnika, među kojima su djeca poginulih boraca, ratni vojni invalidi i članovi socijalno-ugroženih porodica.

Dodik je istakao da prilikom zapošljavanja politička pripadnost nije imala nikakvu ulogu, te da se poginulim borcima jedino može odužiti zaposlenjem njihove djece.

"U ovom preduzeću, u kojem radi 1.650 radnika, posao su dobili i članovi iz 39 porodica u kojima niko nije bio zaposlen", naveo je Dodik.

On je poručio da će biti nastavljeno zapošljavanje djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, članova socijalno-ugroženih i porodica u kojima niko ne radi.

Dodik je danas u Gacku razgovarao sa rukovodstvom Elektroprivrede Republike Srpske i Rudnika i termolektrane "Gacko", a sastao se i sa novozaposlenim radnicima koji su izrazili zahvalnost što im je pružena prilika da prvi put zasnuju radni odnos.