Trebinjka Jelena Malovrh, dvadestdvogodišnja je djevojka rođena pod sretnom zvijezdom.

jelena malovrh

Zvijezda u sportu, ali i na filmskom platnu. Nekadašnja plivačica plivačkog kluba „Leotar“, novosadske „Vojvodine“ i beogradske „Crvene zvezde“ za sebe kaže da nije ni sanjala da će se jednog dana oprobati u ulozi kaskadera, dublera i glumice.

„Da mi je neko rekao da ću sa Monikom Beluči i Emirom Kusturicom piti kafu i družiti se kao sa običnim ljudima, ne bih mu vjerovala. Ali, život vas uvijek iznenadi“, kaže ova vedra dama, po profesiji fizioterapeut i masažer.

„Moja prva ljubav bila je i ostala plivanje. Petnaest nezaboravnih godina, putovanja po Evropi, takmičenja i bezbroj prijatelja učinilo je da rano steknem radno iskustvo, šta znači dati maksimum od sebe, da izdržim nemoguće i shvatim kolike su moje mogućnosti“, dodaje Jelena kojoj je u plivanju najviše pomogao trener Žika Paranos.

„Sa šest godina počela sam da treniram, mada sam naučila da plivam i ranije. Obožavala sam vodu, sa tatom sam čak plivala po Trebišnjici i nikad nisam imala strah od vode. Kao dijete sam bila poprilično hiperaktivna i roditelji nisu znali kako da me smire. Onda me mama upisala u plivački klub ‘Leotar’ i tu počinju moje prve avanture s vodom! Treneru Žiki dugujem mnogo, učinio je da postanem to što sam bila među plivačima“.

Zbog povrede, pucanja mišića, treninzi su postajali sve naporniji, a nedostajalo je i finansija, pa je Jelena bila primorana da se oprosti od karijere plivačice, ali ne i od plivanja.

„Nikada ne znate za šta je nešto dobro, a drugo loše. Saznala sam da je režiseru Emiru Kusturici, za snimanje filma ‘Na mliječnom putu', potrebna plivačica kao dublerka Moniki Beluči u pojedinim scenama u vodi. Prijavila sam se i bila primljena. Nikada neću zaboraviti šta mi je tada rekao Kusturica – ‘Nama nije potreban gliser nego običan čamac, plivaj i dalje tako dobro, samo malo sporije, u protivnom niko neće vjerovati da je to Monika Beluči'“, sa osmijehom se prisjeća Jelena prvog susreta sa Kusturicom.

„Moniku Beluči dublirala sam u svim scenama u vodi – skakala i spuštala se splavom niz vodopad, a u Hutovom blatu plivala sam u vjenčanici. Sve je dobro prošlo, ni jednog trenutka nisam osjećala strah, mada je najteže bilo snimanje scena u splavu, ponajviše jer sam se poprilično povrijedila. Ali moj sportski duh nije posustao“, priča Jelena.

Osim što je mijenjala Moniku, ova mlada Trebinjka dobila je priliku da se oproba i kao glumica. „Kusturica, koga inače svi na setu zovemo ‘profa', ponudio mi je ulogu žene vojnika, valjda me tako doživio, kao snažnu ženu koja može sve da izdrži. A meni je to bilo nesvakidašnje iskustvo“!

Pred Jelenom je novi angažman na snimanju filma „Na mliječnom putu“.

„I ovo ljeto ću snimati. Prema najavama, trebalo bi da budem dublerka i Slobodi Mićalović Ćetković, koja uskoro stiže u Trebinje. Ne znam tačno šta me očekuje, ali radujem se, prvenstveno što sam snimajući stekla neka nova iskustva, upoznala predivne ljude, sarađivala sa velikim imenima. Ponekad pomislim da je sve samo san“, skromno dodaje Jelena.

Do premijere na filmskom platnu, Jelena Malovrh vrijedno radi kao fizioterapeut.

„Kad već nisam mogla da nastavim karijeru u plivanju, završila sam Višu fizioterapeutsku školu u Beogradu i opredijelila se da radim kao masažer. Volim svoj posao. Čak sam na setu masirala i Moniku i Kusturicu! Sa svoje 22 godine potpuno sam ispunjena i zadovoljna, ne znam šta bih još mogla da poželim“, riječi su ove mlade dame, iza čije se nježne pojave krije avanturistička priroda djevojčice okićene brojnim medaljama sa republičkih, državnih i svjetskih takmičenja u plivanju.

„Kao jedno od značajnijih izdvojila bih Svjetsko prvenstvo Meksika u plivanju iz 2008. godine na kojem sam u konkurenciji preko 60 takmičara zauzela 26 mjesto. To takmičenje, uz još neka, zauvijek ću pamtiti kao nešto posebno“!