Na prostoru nekadašnjeg logora smrti Jadovno kod Gospića danas je održana komemoracija za oko 40.000 žrtava tog logora, najviše Srba, ali i Jevreja i Roma tokom 1941. godine, kojoj je prisustvovao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin.

jadovno gospic

Ovo je prvi put od kada je ustanovljeno obilježavanje godišnjice u okviru memorijalnog centra "Jadovno" da u ime Vlade Srbije prisustvuje ministar, saopštilo je resorno ministarstvo Srbije.

Vulin je tom prilikom istakao da se ovi zločini ne smiju zaboraviti i da se zato danas i o njima govori. "Ako se zaboravi, uvek se i ponovi, ko ne pamti, iznova preživi", poručio je Vulin.

On je istakao da Srbija poštuje Hrvatsku, koja je njen susjed, čak i kada ne misle isto o istim dijelovima istorije.

"Međutim, kada je reč o Jadovnu, Jasenovcu i Gradiški, Srbija i Hrvatska i svaka druga zemlja na svetu misle isto, jer nije moguće drugačije misliti na stratištu ljudi i ljudskosti", naglasio je Vulin.

Prije komemorativnog skupa kod spomenika, kod Šaranove jame, mjesta koje su tokom 1941. bačena tijela 73 srpska sveštenika i drugih žrtava, vladika slavonski Srpske pravoslavne crkve Jovan Ćulibrk služio je pomen, dok je glavni rabin u Hrvatskoj Lućijano Moše Prelević čitao kadiš - molitvu za mrtve.

Izaslanici predsjednika Hrvatske, kao i hrvatske Vlade i Sabora položili su vijence na spomen-obilježje.

Počast postradalima odali su predsjednici Saveza antifašitičkih boraca i antifašista Hrvatske, Koordinacija jevrejskih opština Hrvatske i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Kompleks logora Gospić-Jadovno-Pag u istoriji je poznatiji kao "Jadovno", bio je otvoren 21. aprila 1941. godine, a zatvoren je na zahtjev italijanske vojske između 15. i 20. avgusta iste godine.

Jadovno je poznato kao mjesto ljudske patnje i bola, a nalazi se u predjelima Velebita, karakterističnim po mnogim kraškim jamama.

Do sada je na osnovu arhivskih dokumenata ustanovljeno postojanje 32 bezdane jame - "bezdanuše", stratišta Srba i Jevreja, među kojima su najistraženije Šaranova jama, jama Jamina i jama Sveta Ana.
Na Jadovnu se obnavljaju komemorativna okupljanja od 2009. godine, a na prijedlog Udruženja "Jadovno 1941.", 24. jun je određen za Dan sećanja na Jadovno 1941.