Povodom Vidovdana, danas je kod Spomen-kosturnice u Klobuku – u kojoj počivaju zemni ostaci 166 pripadnika dva crnogorska i jednog hercegovačkog bataljona, učesnika borbe sa austrijskim trupama 1915. godine – u prisustvu mještana sa obje strane granice prema Crnoj Gori, služena božanstvena liturgija i pomen, a održan je i tradicionalni čas istorije.

klobuk liturgija i cas istorije

Nakon pomena, koji su klobučkim borcima služili sveštenici Miroslav Ratković i Petar Krgović, okupljene Hercegovce i Crnogorce pozdravio je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

„Nikada se ne smiju zaboraviti svi oni koji su u oslobodilačkim ratovima položili svoje živote na oltar slobode jer ovo mjesto i ova junaštva nas obavezuju da pamtimo i narednim pokoljenjima prenosimo ove podvige i žrtve koje su podnesene za generacije koje dolaze”, rekao je Vučurević.

„Baš kao i naši preci prije 100 godina i mi smo danas na istim barikadama u odbrani svojih ognjišta, vjere i svojih životnih prostora. Ne smijemo nikom dozvoliti da se poigrava sa istorijom i da nam prekraja sudbinu. Odgovornost današnjih generacija je da se svojim stavom i odnosom prema obilježavanju istorijskih događaja i zločina na ovim prostorima pokažu kao dostojni nasljednici njih i njihove borbe i da smo spremni da čuvamo istorijske tekovine koje su nam preci ostavili“, rekao je gradonačelnik Trebinja.

klobuk liturgija i cas istorije

U ime Udruženja dobrovoljaca i ratnika oslobodilačkih ratova, njihovih potomaka i poštovalaca „Klobuk“, okupljene je pozdravio predsjednik udruženja Dragomir Benderać, a o značaju Klobuka kroz istoriju govorio je Milivoje Kovačević, predsjednik Udruženja Grahovljana „Stara Hercegovina“. O stradanjima Srba iz ovog kraja u austrougarsklim zatvorima besjedio je Slobodan Benderać.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su književnik Božo Đuranović, guslari iz Hercegovine i Crne gore i Ženska pjevačka grupa Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“ Trebinje.

Pomen klobučkim borcima i istorijski čas održan je u organizaciji Udruženja dobrovoljaca i ratnika oslobodilačkih ratova, njihovih potomaka i poštovalaca „Klobuk“, crkvenih opština Trebinje i Grahovo i Udruženja Grahovljana „Stara Hercegovina“, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

klobuk liturgija i cas istorije

klobuk liturgija i cas istorije