U bašti hotela "Platani" u Trebinju premijerno je izvedena monodrama "Čelične ratnice" u izvođenju Jelene Ivanišević-Paunović, koja je i autor teksta.

monodrama celicne ratnice

Paunovićeva je rekla da je monodrama nastala na osnovu originalnih zapisa, autentičnih izjava i odlomaka iz biografija ratnica, a poenta teksta je da prikaže ulogu žene na Balkanu u toku Prvog svjetskog rata.

Prema njenim riječima, neke od tih žena su Milunka Savić, Vasilija Vukotić, Milica Miljanov i druge žene dobrovoljci-vojnici, humanitarni radnici, bolničarke i ne samo Srpkinje, već i Holanđanke, Amerikanke, Austrijanke.

"Prateći živa svedočenja tih žena i njihove biografije, monodrama stvara sliku besmisla rata i nužnosti očuvanja života i slobode. Žene su nadljudskim naporom i predanošću podsticale na korektnost i doslednost, služile za primer, poštovanje i postale svedočanstvo nehumanog vremena rata", rekla je Paunovićeva novinarima nakon sinoćnje premijere.

Ona kaže da je predstava koncentrisana na Prvi svjetski rat, ali i na vrijeme prije i poslije Velikog rata, napominjući da su njen odabir one žene koji su se nalazile u prvim borbenim redovima i život dale u tim borbama.

"Uloga žene u ratovima je bila veoma značajna. One su te koje su vidale rane, a njihovo prisustvo je dokaz apsurdnosti pojave rata", kaže ova glumica koja živi i radi u Stokholmu.
Organizator sinoćnje premijere je Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Srpsko prosvjetno društvo "Prosvjeta" - Gradski odbor Trebinje.