U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je predstavljena knjiga „Belezi vremena“, islamologa i diplomate prof. dr Darka Tanaskovića, koja predstavlja sabrane članke koje je autor objavljivao u nedjeljniku „Pečat“ u posljednjih nekoliko godina.

promocija knjige belezi vremena darka tanaskovica trebinje

O knjizi, koja je prije Trebinja predstavljena samo u Beogradu, govorili su episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, proslavljeni režiser Emir Kusturica i predstavnik izdavača Zoran Gutović, a prisutnim se obratio i sam autor.

Vladika Grigorije je istakao da poznaje samo jednog čovjeka na srpskoj intelektualnoj sceni koji može da se poredi sa profesorom Darkom Tanaskovićem, a to je profesor Bogoljub Šijaković. „Ili ih je ljepše slušati, ili ih je izazovnije čitati ili otkrivati kolika je njihova intuicija i inteligencija u tekstovima“, kazao je vladika Grigorije, dodajući da je nova knjiga proslavljenom diplomate samo još jedan dar „nesrećnom narodu“, ali i srećnom, jer srpski narod pripada grupi onih naroda za koje sve što kažemo pozitivno je tačno, ali i sve što kažemo negativno biće tačno.

„Ako bih htio da izvučem iz ove knjige nešto što otkriva zaista veliki intelektualni dar i intuiciju koja prosto razobličava onoga ili ono o čemu govori profesor Tanasković, onda možete da pročitate samo naslove i da vidite kakav je to dar da se nešto kaže i nešto otkrije“, kazao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski i dodao: „Kod profesora Tanaskovića ono što sam od ranije primijetio je ta zastrašujuća ironija koja mora da se upotrijebi da bi se prikazalo ono što je neopisivo običnim jezikom i riječima. Ta ironija nije da se neko ponizi nego kada imamo zastrašujuću stvar, i onda imamo samo dva izlaza da to opišemo, a to je humor ili ironija. On to koristi na jedan maestralan, virtuozan način, a da nema pretjerivanja ni u humoru ni u ironiji već samo onoliko koliko je potrebno“.

Vladika je napomenuo da u našem narodu postoji slobodarski duh sačuvan u epskim pjesmama, predanjima, pripovijedanju i knjigami, te da Tanasković u nevjerovatnoj intelektualnoj majstoriji priča jednostavno, prosto, duhovito, ironično, genijalno, otkrivajući i otvarajući sve dimenzije i sva vrata, a ujedno i ostavljajući mogućnost da mi sami odlučimo šta hoćemo.

„Darko Tanasković je jedan jedini koga imamo i koji se bavi publicistikom na ovaj način, i koji uspijeva da nam održi intelektualni tonus u javnosti, koji je sve nižeg i nižeg nivoa“, rekao je Kusturica, naglašavajući da je nova knjiga dr Tanaskovića zbir kojim se pokušava uticati na javnost koja je sve tromija i sve lijenja, i koja uvijek vjeruje na prvu impresiju, a sve manje ima naučnog prodora u suštinu onoga značenja što neko kaže ili napiše.

promocija knjige belezi vremena darka tanaskovica trebinje

Prema riječima proslavljenog režisera, Tanasković je jedna od najznačajnih ličnosti koja se pojavljuje u javnost i o kojem veoma rado čita, bilo u novinama ili u njegovim knjigama.

„Moram da priznam da je Darko Tanasković jedan od onih kojeg uvijek, kad se pojavi u ’Večernjim novostima’ ili u ’Pečatu’, ili kad mi knjiga njegova dođe do ruku, pročitam, posebno kad su u pitanju njegovi smišljeni odgovori na stvarnost u kojoj živimo i koja je uvijek sintetičke snage i nikada nije fragmentarna i nikada nije jedan impresum u vremenu u kojem živimo, nego jedan dubok zaključak o onome što moramo da znamo da bi preživjeli“, rekao je Kusturica, burno pozdravljen od prisutnih, dodajući da je poznavajući Darka Tanaskovića otkrio mnoge pojmove koji se ne mogu pročitati ni na Istoku ni na Zapadu, već samo kod nas.

Tanasković kaže da je prilikom pisanja knjige smatrao da bi tekstove iz raznik nedjeljnika i novina, koje je pisao posljednjih godina, imalo smisla da sastavi u jednu cjelinu, bez obzira što se ti tekstovi odnose na jednu raznovrsnu tematiku. „Ukoliko sam uspeo u tome da ova knjiga deluje celovito, onda bih bio veoma srećan. Što se tiče tematike ona se uglavnom odnosi na događaje na prostoru bivše Jugoslavije, povezana je veoma mnogo sa politikom savremene Turske na Balkanu, sa našim međunacionalnim odnosima i sa pokušajima da nam se u raznim oblastima, nešto što je sasvim očigledno, jedna veštački stvorena paralelna realnost o našoj savremenoj sudbini nametne kao jedina realnost i da je mi usvojimo kao takvu“, kazao je Tanasković i dodao da se nada da ima šanse za budućnost, jer putem sagledavanja cjeline fenomena ipak progledamo i krenemo dalje na način koji se možda baš svima i ne dopada, ali koji može biti jedini koristan za budućnost.

Za predstavljanje knjige je vladalo veliko interesovanje kako Trebinjaca, tako i gostiju koji su se zatekli u našem gradu, a promociju je organizovalo Udruženje „Hercegovac“ iz Trebinja.

Knjigu „Belezi vremena“ štampalo je izdavačko preduzeće "Pravoslavna reč" iz Novog Sada.

Darko Tanasković je islamolog, filolog orijentalista, književnik, univerzitetski profesor i akademik. Bio je ambasador nekadašnje Jugoslavije u Turskoj, Azerbejdžanu i Vatikanu. Dobitnik je nagrade "Zlatni beočug" za trajni doprinos kulturi Beograda 2009.