Mnogo se posljednjih dana piše o Dragoslavu Kosmajcu, navećem srbijanskom narko-dileru koji je poslovao čak i s čuvenim kolumbijskim narko bosom Pablom Eskobarom. No, o jednom se nije govorilo. Kosmajac posjeduje bh. državljanstvo.

kosmajac

Prijavljen je na adresi Vinogradska bb u Trebinju, a u Centru javne bezbjednosti Trebinje 2010. godine dobio je biometrijski pasoš. Prema podacima policijskih i obavještajnih agencija, državljanstvo je stekao nezakonito, najvjerovatnije je na osnovu falsifikovanih kartona o prebivalištu iz 1994. godine, javlja Federalna televizija.

Prvu ličnu kartu na osnovu fiktivnih dokumenata Kosmajac je dobio 2002. godine. U međuvremenu prateća dokumentacija na osnovu koje je izdato uvjerenje o prebivalištu je uništena. Godine 2009. Kosmajcu je izdat rodni list.

U periodu kada je dobio CIPS-ovu osobu iskaznicu i biometrijski pasoš, Centrom javne bezbjednosti Trebinje rukovodio je aktuelni direktor SIPA-e Goran Zubac. Inače, Kosmajac je posljednji put na teritoriji BiH legalno boravio u decembru 2010. godine kada je prešao preko malograničnog prelaza Zupci kod Trebinja. Policijske i obavještajne agencije iz regije bilježe i njegove kontakte u BiH.

"Kosmajac Dragoslav je tokom 2006. godine bio u bliskim vezama s državljaninom BiH Mladenom Blagojeviće zvanim Taraba iz Bijeljine. I neka lica s područja Trebinja među kojima su Vojislav Rupar zvani Vojo, Nebojša Dodik i Vlado Divjan ostvarivala su kontakte s Dragoslavom Kosmajcem i Bojanom Stanojkovićem iz Beograda", navode obavještajne agencije.

Federalna televizija uspjela je danas stupiti u kontakt s porodicom Vojislava Rupara, koji su kazali da Vojislav već nekoliko godina živi u Beogradu, te da u Trebinje navraća povremeno.