Zbog interesovanja medija u vezi izdatih dokumenata na ime Dragoslava Kosmajca, a u cilju tačnog informisanja, iz CJB Trebinje obavještavaju javnost u  Republici Srpskoj da su, na osnovu dostavljene dokumentacije za izdavanje ličnih dokumenata, Dragoslavu Kosmajcu izdali ličnu kartu 2009. godine, a pasoš 2010. godine.

policija cjb trebinje

"Prema prvim preliminarnim provjerama Kosmajcu su lična dokumenta izdata u skladu sa važećim zakonskim propisima. Takođe, provjerama u raspoloživim evidencijama utvrđeno je da su Kosmajcu prva lična karta i pasoš u Trebinju izdati 2002. godine", ističe se u saopštenju CJB Trebinje.

Izdavanje dokumenata Dragoslavu Kosmajcu samo jedna su u nizu potvrda o slabostima Zakona o prebivalištu građana Bosne i Hercegovine, kojim je omogućeno da se lična dokumenta izdaju bez provjera, naglašavaju u CJB Trebinje.

"I ovaj slučaj jasno potvrđuje potpunu opravdanost donošenja Odluke od strane Vlade Republike Srpske o vršenju provjera istinitosti podataka prilikom prijava prebivališta na teritoriji Republike Srpske, od 17. aprila 2014. godine. Ovom Odlukom se onemogućavaju zloupotrebe i manipulacije u vezi prebivališta građana", zaključuje se u saopštenju CJB Trebinje.