Omladinski komunikativni centar /OKC/ iz Banjaluke i 14 organizacija u okviru kojih djeluju lokalni volonterski servisi danas su formirali Volonterski servis Republike Srpske.

formiran volonterski servis srpske

Izvršni direktor OKC-a Banjaluka Saša Marković izjavio je da se ovaj centar u posljednjih desetak godina bavi pitanjem volonterizma i svim aktivnostima koje se odnose na volontiranje, zakonsku regulativu i djelovanje na terenu, sve u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

On je napomenuo da je OKC u posljednjih mjesec dana preuzeo ulogu volonterskog servisa Republike Srpske kroz angažovanje volontera i prikupljanje humanitarne pomoći u saradnji sa drugim organizacijama, kako bi pomogao ugroženom stanovništvu u područjima pogođenim majskim poplavama.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Srpske Nela Sladojević kaže da ovo ministarstvo aktivno podržava razvoj volontiranja u Srpskoj od stupanja na snagu prvog Zakona o volontiranju 2008. godine.

Sladojevićeva je naglasila značaj volontera za razvoj društva i dodala da je osnivanje Volonterskog servisa Srpske planirano Strategijom za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj za period od 2014. do 2018. godine.
Ona je podsjetila da su se poplave dogodile samo sedam dana nakon usvajanja Strategije, kojom je predviđeno osnivanje Volonterskog servisa.

"Bilo je neophodno da se djeluje odmah, bez obzira što Volonterski servis nije bio pravno i formalno osnovan, ali je njegovu ulogu preuzeo Omladinski komunikativni centar, koji je od prvog dana na teren slao volontere koji su pomagali u svim ugroženim opštinama Srpske", pojasnila je Sladojevićeva.

Ona je za jul i avgust najavila realizaciju volonterskih kampova i radnih akcija za pomoć svim ugroženim područjima u Srpskoj, a koji će okupiti volontere iz Srpske, međunarodne volontere i mlade ljude iz dijaspore.

Izvršni direktor Volonterskog servisa Srpske Vanja Kukrika rekla je da servis ima za cilj unapređenje i poboljšanje rada postojećih i budućih lokalnih volonterskih servisa njihovim umrežavanjem i uspostavljanjem standarda djelovanja.

Ona je naglasila da je tokom majskih poplava na pomoći ugroženom stanovništvu bilo angažovano više od 1.000 volontera i odrađeno više od 10.000 volonterskih sati.