U više nego punoj sali trebinjskog Doma kulture sinoć je organizovana promocija epske pjesme "Pogibija vojvode Nedeljka Vidakovića", autora Vukić - Vula Koprivice.

promocija epske pjesme o vojvodi nedeljku vidakovicu

Promociju je organizovalo Guslarsko društvo "Vojvoda Nedeljko Vidaković" iz Trebinja, a pjesmu o slavnom komandantu Bobanske čete izveli su uz gusle Vladan Perović i Jugoslav Ilić. 

Na promociji su, pored Vidakovićeve porodice, saboraca i Bobanaca, između ostalih, bili vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, starješina Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg Stevan Kovačević, gradonačelnik Slavko Vučurević, zamjenik gradonačelnika Neđo Ćebedžija, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidska zaštitu Grada Trebinja Rajko Ćapin.

"Za svakoga palog brata ,

treba pjesma da se rodi,

ovu pjesmu posvećujem,

Vidaković vojvodi".

Pored guslara gruštva organizatora, na promociji epske pjesme u čast vojvode Nedeljka Vidakovića učestovala su i guslarska društva "Vojvoda Luka Vukalović" iz Trebinja, "Vojvoda Vlatko Vuković" iz Bileće, "Tešan Podrugović" iz Gacka i "Nevesinjska puška" iz Nevesinja.

promocija epske pjesme o vojvodi nedeljku vidakovicu

Bobanska četa Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske, kojom je do septembra 1994. godine komandovao vojvoda Vidaković, imala je oko 120 vojnika i držala je liniju fronta dugu petnaest kilometara. Ratovala je sa najelitnijim jedinicama regularne hrvatske vojske. U ratu za otadžbinu bobanski borci izvojevali su nekoliko značajnih pobjeda, i nakon njihovog napada ni daleko jači neprijatelj ne bi izdržao.

Vojvoda Nedeljko Vidaković poginuo je 27. septembra 1994. godine na Boračkom jezeru kod Konjica zajedno sa kapetanom Draganom Slijepčevićem i majorom Ljubišom Popovićem, a tom prilikom teško je ranjen Aleksandar Masleša, kasnije najmlađi poginuli borac Trebinske brigade.

promocija epske pjesme o vojvodi nedeljku vidakovicu

promocija epske pjesme o vojvodi nedeljku vidakovicu