U Pridvorcima danas je služen parastos za 13 Srba koje su ustaše bacile u pridvoračku jamu 1941. godine.

pridvoracka jama parastos

Zločin se dogodio u noći između 23. i 24. juna, a tri mještanina su uspjeli pobjeći sa mjesta zločina. Bijegom sa zloglasne jame oni su obavijestili ostale komšije i spriječili masovniju likvidaciju srpskog življa iz Trebinja i okoline.

Parastosu kod pridvoračke jame prisustvovao je i gradonačelnik Slavko Vučurević, koji je istakao da kapela i spomen ploča kod pridvoračke jame moraju biti opomena budućim naraštajima, na ono što se dogodilo njihovim precima 1941. godine. „Ne smijemo nikada zaboraviti stradanja našeg naroda i na nama je, koji se okupljamo na ovim mjestima da prenesemo onima koji će doći iz nas, kroz kakva je stradanja prošao naš narod u prošlom vijeku. U protivnom izgubićemo svoj identitet i ono što jesmo“, rekao je gradonačelnik Trebinja.

Momčilo Janković, jedan od inicijatora podizanja spomen kapele na pridvoračkoj jami, rekao je da su prije 73 godine na svirep način ubijeni viđeniji Srbi iz Pridvoraca i okoline Trebinja, a da izvšioci zločina, njihove komšije muslimani, potpomognuti ustašama, nikada nisu kažnjeni za ovaj zločin.

„Ovdje je počinjen planirani zločin, koji su radili zli ljudi. Već krajem maja 1941. godine na ovo područje stiglo je desetak obučenih zločinaca iz Zagreba, koji su već 5. juna iste godine krenuli u krvavi pohod po Hercegovini“.

Parastosu je prisustvovalo pedesetak mještana Pridvoraca i potomaka nastradalih, a pomen je služio jerej Stevan Kovačević.