Danas u  12 sati i 51 minut počinje ljeto. To je 170-ti dan u godini, a do kraja godine ostaje još 194 dana. Ljeto će trajati 93 dana, i završava se  23. septembra u  4 sata i 29 minuta kada počinje jesen, saopšteno je danas iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

ljeto 2014

Ljeto počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju dosegne sjevernu povratnicu. To je najviša tačka na nebu do koje ono dolazi. Taj momenat se zove ljetnji solsticij (lat. sol = Sunce, sistere = stati) ili ljetnja dugodnevnica. Tada je dan najduži u godini, a noć najkraća. Istog trenutka kada kod nas počne ljeto na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima, objašnjavaju u TAU.

Na dan početka ljeta Sunce se nalaziti u sazviježđu Bika (Taurus). Od Zemlje će Sunce biti udaljeno 152.026.252 km, a svjetlosnom zraku da pređe tu razdaljinu treba 8 minuta i 27 sekundi. Tog dana Sunce će izaći u 4 sata i 53 minuta, a zaći će u 20 sati i 32 minuta. Iznad našeg horizonta Sunce će provesti 15 sati i 39 minuta.

Ljetu se najviše raduju đaci jer sa njim počinje veliki raspust. Raduju se i zaposleni jer je ljeto sezona godišnjih odmora. Jedino penzioneri više vole druga godišnja doba jer im velika toplota smeta, i žege znaju da budu teško podnošljive.