Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Igor Vidović otvorio je danas manifestaciju "Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva 2014", koja je okupila 75 izlagača prehrambenih, tekstilnih i metalnih proizvoda, te turističkih i drugih potencijale koji karakterišu ovu opštinu.

dani bileckih proizvoda

Vidović je istakao da Bileća ima odličnu geografsku pozicioniranost, zdravu i očuvanu životnu sredinu što joj omogućava nastanak zdravih poljoprivrednih proizvoda, ali i potencijal za razvoj ozbiljnih investicija.

Ističući da je za privredni razvoj veoma bitna saradnja lokalnih zajednica, privrede i viših nivoa vlasti, Vidović je rekao da je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u prethodnom periodu preduzelo niz aktivnosti na jačanju, te saradnje takozvanim afterker programom, odnosno programom brige o postojećim investitorima koje realizuje sa lokalnim zajednicama među kojima je i Bileća.

Vidović je podsjetio da je resorno ministarstvo u toku prošle godine završilo projekat reforme registracije poslovanja i značajno smanjili broj dana, proceduru i troškove počinjanja poslovanja, uveli neoporezivi dio dohotka, radili na analizi parafiskalnih davanja, te napomenuo da je još niz drugih aktivnosti u planu s ciljem unapređenja poslovne klime.

Poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Radovan Vuković istakao je da je ovo prva manifestacija ovakvog karaktera u Bileći i da ima za cilj da postane tradicionalna, a Bileća grad privrede i stvaralaštva.

"Bileća ima svoje mnogobrojne brendove koji zaslužuju da nađu svoje mjesto na širem tržištu i djelo su vrijednih stanovnika ove opštine", istakao je Vuković.

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić istakao je da se manifesttacija organizuje u teškom vremenu, ali da je ipak prilika da se bilećki proizvodi i stvaralaštvo prepoznaju i promovišu.

On je rekao da će na manifestaciji biti predstavljeni prehrambeni proizvodi izuzetnog kvaliteta, tekstilni i metalni proizvodi, proizvodi od kamena, ljekovito bilje, eterična ulja, stari zanati i rukotvorine, te turistički potencijali.

dani bileckih proizvoda

Manifestaciji u Bileći prisustvovalo je i više stotina pripadnika bivše pješadijske Škole rezervnih oficira Bileće koji su danas u ovaj grad doputovali iz svih republika bivše Jugoslavije.

Sportsku dvoranu u kojoj su bili izloženi proizvodi posjetilo je nekoliko hiljada Bilećana i građana iz susjednih hercegovačkih gradova i šire.
U okviru manifestacije "Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva" izveden je i bogat kulturno-umjetnički program.