Trebinjskoj filijali Zavoda za zapošljavanje nije stigao nijedan zahtjev iz biroa za zapošljavanje crnogorskih opština za sezonske radnike, iako je ranijih godina na ovaj način posao našlo stotinjak sezonaca iz ovog hercegovačkog grada.

sezonski radnici slaba potraznja crna gora

U trebinjskom Zavodu kažu da ponude nije bilo ni prošle godine i to pravdaju činjenicom da ima veliki broj nezaposlenih u Crnoj Gori, ali i zbog ponašanja poslodavaca i sezonaca.

Direktor trebinjske Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Vaso Kučinar kaže da su, nakon nekoliko sajmova zapošljavanja u Trebinju, na kojima su se predstavili i crnogorski poslodavci, očekivali da će zaživjeti kontrolisano zapošljavanje sezonskih radnika u Crnoj Gori.

On smatra da ovakvu saradnju treba podići na međudržavni nivo da bi i radnici i poslodavci bili zaštićeni.

"U Crnoj Gori je dosta nezaposlenih lica, pa se poslovi moraju ponuditi prvo njima, a bilo je slučajeva da poslodavci ne ispoštuju sezonske radnike, ali i da sezonci odu od gazde koji ih je prethodno prijavio i uplatio boravišnu taksu", rekao je Kučinar.

On navodi da povremeno bude oglasa iz Slovenije u kojima traže armirače i varioce, ali da te struke nema na hercegovačkom tržištu rada.