Haški tribunal pozvao je Vojislava Šešelja da se izjasni o mogućnosti da bude privremeno oslobođen do izricanja presude.

vojislav seselj rak debelo crijevo

U jutros objavljenom dokumentu, raspravno vijeće pozvalo je Šešelja i tužilaštvo da dostave svoje poglede "na mogućnost puštanja optuženog na privremenu slobodu".

Sudije očekuju Šešeljev odgovor u roku od sedam dana nakon što dobije srpski prevod odluke, javlja beogradski mediji.

Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti naveo je da je poziv stranama upućen zato što u ovom trenutku nije moguće "odrediti tačan datum izricanja presude", jer je novi sudija Mandiaje Nijang zatražio dodatno vrijeme da se upozna sa predmetom.

Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu, gdje se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Od tada je u pritvoru u Ševeningenu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku koji je počeo 2007. godine. Tužilaštvo je krajem 2010. završilo iznošenje dokaza, a optuženi, koji se sam brani, nije želio da iznosi nikakve argumente odbrane.

Završne riječi održane su u martu 2012. godine, a izricanje presude bilo je zakazano za 30. oktobar 2013. Šešelj je, međutim, u julu prošle godine zatražio izuzeće sudije Frederika Harhofa zbog sumnje u njegovu pristrasnost.

Šešelj je naveo da Harhof na adrese 56 prijatelja i saradnika uputio pismo u kojem je ocijenio da su oslobađajuće presude hrvatskom generalu Anti Gotovini, bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslvije Momčilu Perišiću i bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću plod politički motivisanog pritiska predsjednika suda Amerikanca Teodora Merona, na kolege.

Sud je prihvatio Šešeljev zahtjev i, umjesto Harhofa, imenovan je sudija Nijang.

Optuženi je početkom godine zatražio da bude oslobođen ili da suđenje počne ispočetka, jer, kako je naveo, nije pravično da postupak bude nastavljen uz sudiju koji nije pratio postupak od početka.

Odvojeno od optužnice za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, Šešelj je u tri postupka osuđen zbog nepoštivanja suda, na 15, 18 i 24 mjeseca zatvora.