Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević pohvalio je rad menadžmenta u Rudniku i Termoelektrani "Gacko", ističući da ovaj energetski gigant bilježi rekordne rezultate što je veoma važno ne samo za energetski sistem, već za cijelu Republiku Srpsku.

rajko papovic novi direktor rite gacko

"Rukovodstvo Rudnika i Termoelektrane zahvaljujući odgovornom, domaćinskom i vrlo predanom radu unapređuje poslovanje, te bilježi sve bolje proizvodne rezultate", rekao je Kovačević, podsjetivši da su prošle godine zabilježili rekordne, odnosno istorijske rezultate u proizvodnji električne energije.

Napominjući da RiTE "Gacko" proizvodi jednu trećinu ukupne električne energije u Srpskoj, Kovačević je rekao da je neophodno da se i dalje unapređuje poslovanje, ali i da se ukaže na neke nedostatke, odnosno šta nije dobro urađeno da bi se u narednom periodu otklonili problemi.

"Stanje na kopovima nije baš najbolje i sugerisao sam i od uprave zahtijevao da u narednom periodu hitno preduzme sve mjere da ne bi došlo do zastoja sistema, odnosno nedostatka uglja ili poremećaja u proizvodnji električne energije", rekao je Kovačević i podvukao da se to ne smije desiti.

On je istakao da se moraju iskoristiti sve mogućnosti za nesmetan rad temoelektrane i da se obezbijede dovoljne količine uglja, te da se događaji moraju predviđati kako bi ovo preduzeće u narednom periodu bilježilo još bolje rezultate.

Izvršni direktor Rudnika Gacko Srđan Milović istakao je da Rudnik proizvodi dovoljne količine uglja za nesmetan rad Termoelektrane, poručujući da u ovoj godini ne bi trebalo biti problema o tom pitanju i da se neće dozvoliti da Termoelektrana stane sa radom.

"Imamo određen zaostatak u otkrivci koji narušava poslovanje i taj problem je višedecenijski, ali i probleme sa određenom tehničkom dokumentacijom", naveo je Milović i istakao da će ti problemi biti sistemski rješavani.

On je dodao da i nove mjere Vlade Republike Srpske traže puno više zalaganja, dodatnu proizvodnju, kao i izvjesnu vrstu pomoći i državi i narodu, zbog posljedih dešavanja u vezi sa poplavama, izražavajući nadu da će zaposleni uspješno odgovoriti svim zahtjevima.

Milović je rekao da se Rudnik nalazi u jednom specifičnom trenutku, jer je površinski kop "Gračanica" koji je bio aktivan već 30 godina zatvoren i da je u fazi otvaranje novog kopa "Gacko".

"Otvaranje novog kopa podrazumijeva i velike investicije. Sada nismo u mogućnosti da ulažemo neki veliki novac, ali ćemo preduzeti sve mjere kako bi te aktivnosti obavili sopstvenim resursima", naveo je Milović.

Govoreći o stanju postojeće mehanizacije na Rudniku, on je rekao da mehanizacija nije dovoljna da obavi sve poslove koji se očekuju u narednom periodu, ali da će se taj problem riješiti podizanjem pouzdanosti mašina kojim raspolažu i nabavkom minimuma mehanizacije koja je neophodna da održi ovaj objekat u kontinuiranom radu.

Milović je resornom ministru uručio studiju opravdanosti RiTE "Gacko" za dobijanje koncesije uglja i proizvodnju električne energije koju do sada nije imala zbog čega nije imala pravo raspolaganja sirovinama.

On je istakao da bi se dobijanjem koncesije stvorili preduslovi da RiTE "Gacko" u ovom obliku radi narednih 25 do 30 godina.

U RiTE Gacko najavili su četrdesetodnevni remont koji će početi u petak, 20. juna.