Na dan početka Svjetskog prvenstva u fudbalu u dalekom Brazilu u Herceg-Novom je startovao zanimljiv fudbalski turnir humanosti.

humanitarni turnir u malom fudbalu herceg novi

Na startu takmičenja, koje će trajati do 22. juna, našle su se 32 ekipe koliko ih je takmičenje započelo i na Mundijalu. Sva kotizacija za turnir i nagrade biće uplaćene u humanitarne svrhe, a prema riječima Nedžada Šukurice i Igora Božovića, koji su organizatori turnira koji se igra u njihovom balonu u Meljinama, kada se novac prikupi biće kupljeni po jedan šleper cementa i upućen za Bijeljinu, odnosno Obrenovac.

„Našu ideju prihvatili su mladi sportisti, stariji fudbaleri, kao i sponzori njihovih ekipa. Odziv je bio odličan i lako je bilo okupiti humanitarce Herceg-Novog. Čak 31 ekipa je iz ovog grada, tačnije ekipa 'Zemljaci' je sastav ljudi rođenih u Nikšiću, ali koji žive u Herceg-Novom. Svi žele da pomognu i da se uključe u akciju pod sloganom 'igrajte mali fudbal i pomognite' i lopta je krenula, i svako veče od 19.00 do 23.00 časa do 22. juna nadmetaće se momci za naš pehar, a sve premije i nagrade su otišle u naš fond humanosti“, kazali su organizatori.

Na otvaranju su se našli predstavnici sljedećih ekipa: „Granična policija“, „Radanović Invest Grup“, „Meljine“, „Crnogorska Komercijalna Banka-Telekom“, „Damjanović 1“ iz Baošića, „KUD Zelenika“, „Srbina“, „Timikom-Šeki“, „Mornarica“, „Zemljaci“, „Idel DM“, „Nautilus Šušić“, „Institut Igalo“, „Brodogradiliše 1“, „Brodogradilište 2“, “Vodovod“, „Karbomont“, „MM Stanišić“, „Azuro“, "Novitović“, „Panto grup“, „Kastel“, „Benkom“, „Orjen 1“, „Orjen 2“, „Loks“, „Manastir Savina“, „Incijal-projekt“, „Nikas-ing“, „Profesori“, „Ber klub“ i „Polino sport“.

Svi su bili oduševljeni i zadovoljni. Poslije pozdravne riječi organizatora, zahvaljujući na divnoj ideji humanosti, novinar i vlasnik televizije „TV Novi“ Perica Đaković čestitao je na ideji koja je okupila hercegnovske privrednike i sportiste i poželio uspješan završetak i turnira i akcije koju su u Herceg-Novom svi pozdravili.

„Ovom svojom humanošću obasjali ste one koje je vaša ideja oduševila. Pored slike i riječi odavde iz Meljina krenuće i vaša ljudska poruka da se pomogne čovjeku u nevolji. Svjedoci smo da su do sada upućene tone hrane iz ovog grada, a sada počinje još jedna nova akcija. Danas, kada je cijeli svijet u znaku fudbala i Mundijala, i Vi imate svoj mundijal humanosti. Mi novinari smo ponosni što svojim slušaocima, gledaocima i čitaocima možemo poslati ovu vijest. Hvala vi humanitarci. Vi ste u ovoj akciji i ovom turniru svi pobjednici“, rekao je Đaković, burno pozdravljen od prisutnih.

Akciju je među prvima pozdravio i podržao Aleksa Drljević, predsjednik FK „Orjen“. „Naš klub je dao dvije ekipe i sa njihovom utakmicom počeo je turnir. Jako mi je drago što ja i moji igrači učestvujemo u ovoj akciji. Igrom slučaja potrefilo se da na našem turniru ima 32 ekipe koliko ih ima i na Mundijalu u Brazilu. Ali to je sasvim slučajnost. Mi ne znamo da je ovdje bio neki turnir sa 32 ekipe. I ovog puta odazvali su se svi jači privrednici i krenuli u novu humanitarnu akciju“, rekao je Drljević.

Prisutne je pozdravio i Duško Simanić, vlasnik firme „Korbomant“. „Mi smo svjesni da živimo sa narodom i od naroda. Ako ne želimo pomoći onda nam nije čista savjest. Ovo je jedna od većih humanitarnih akcija jer povezuje omladinu i sport sa humanim djelom. Tačnije, mora se reći da je sport uvijek bio human. To smo se uvjerili i ovih dana. Svako pomaže koliko može. Igrom slučaja ja sam rodom iz Bijeljine, i upravo sam otuda i stigao. Tom narodu zahvaćenom poplavama potrebna je pomoć, i ona stiže“, kazao je Simanić.