U policijskoj akciji "Šetač 2" policija je uhapsila 15 osoba zbog sumnje da su bili članovi međunarodne kriminalne grupe koja se bavila neovlašćenim prometom opojne droge i zaplijenjeno je ukupno 130 kilograma marihuane.  

akcija setac hercegovina

Prema nezvaničnim informacijama "Glasa Srpske", policija je juče ponovo uhapsila Vuka Vujovića (31), Marka Dunđera (28) te braću Miloša (26) i Marka (28) Govedaricu, svi iz Bileće. Oni su bili uhapšeni i početkom maja na magistralnom putu Foča - Gacko u mjestu Bukovica, kada je policija zaplijenila 57 kilograma skanka, međutim tada su poslije saslušanja pušteni na slobodu.

Osim njih policija je uhapsila i Svetu Perućicu i Miko Kuljića, koji su vlasnici kafe-bara "Jazbina" u Bileći, kao i sve konobare iz tog kafića, zbog sumnje da su tu prodavali skank.

Jedan od državljana BiH juče je uhapšen u Hrvatskoj, dok je u FBiH policija privela pet osoba.

Policija je na području RS pronašla pet automobila, 2,5 kilograma eksploziva, šest ručnih radio-stanica, pušku, pištolj i lovačku pušku. Kako saznajemo, Federalna uprava policije je pronašla još dva automobila, četiri automatske puške i literaturu za uzgajanje kanabisa.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova RS Mirna Šoja rekla je da akciju sprovodi Služba za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije, u saradnji sa policijama Crne Gore i Hrvatske.

- Policija je na području Hercegovine i Istočnog Sarajeva pretresla ukupno 12 lokacija. U akciji je učestvovao i Helikopterski servis Republike Srpske - rekla je Šoja.

Prema njenim riječima, do sada je u okviru ove akcije ukupno zaplijenjeno 130 kilograma skanka.

Prema nezvaničnim informacijama, na području Bileće uhapšeno je deset osoba zbog sumnje da su bili članovi ove kriminalne grupe.

- Prilikom pretresa kuća i prostorija koje su oni koristili policija je oduzela određenu količinu narkotika, oružja i računarske opreme, kao i skupocjeni terenac "mercedes ML", čija je vrijednost oko 100.000 maraka - rekao je izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima, nakon završene akcije, policija će sprovesti i finansijsku istragu, poslije koje će donijeti odluku da li će od osumnjičenih biti oduzeta nelegalno stečena imovina. Jedan dio droge pronađen je i u šumi, a bila je sakrivena tako što su počinioci nabacali grane na nju.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je u ovaj akciji planirano da bude uhapšeno 20 osoba zbog sumnje da su u proteklih šest mjeseci prokrijumčarili više od 100 kilograma skanka iz Crne Gore na područje BiH i Hrvatske.

- Tokom svih aktivnosti pod kontrolu su stavljeni svi osumnjičeni, a prvoosumnjičeni S. P. i još dvije osobe se od ranije nalaze u bjekstvu. Na području Hrvatske u sklopu ove akcije uhapšeno je još deset osoba - potvrđeno je u Tužilaštvu BiH.

Šetač

U policijskoj akciji "Šetač" u aprilu prošle godine na području BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske uhapšeno je više od 50 osoba, a zaplijenjeno 376 kilograma marihuane, 530 grama heroina, 22 kilograma plastičnog eksploziva, devet bombi, sedam pištolja, puška, oko 4.500 komada razne municije, prenosni računari i mobilni telefoni. Na području BiH tada je uhapšeno 19 osoba, od kojih 13 u RS i šest u FBiH. U BiH je ukupno zaplijenjeno 26 kilograma skanka.

Poslije završene istrage Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv 19 osoba.