Muzej Hercegovine u Trebinju već sedmu godinu za redom organizuje "Noć muzeja", manifestaciju kada za sve zainteresovane posjetioce širom otvori svoja vrata, i tako ih upozna sa svim sadržajima koji su dostupni široj javnosti.

noc muzeja trebinje (5)

Tako je bilo i ove godine, a mnogobrojni građani uživali su u postavkama Muzeja, te prisustvovali izložbi slika i ikona Davora Džalta, pod nazivom "Slikati reč".

Otvarajući izložbu, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakao je da autor na portretske karakteristike svetitelja koje slika pridodaje svjetlost i izraz sopstvenog molitvenog odnosa sa njima.

"Postavljajući sebi zadatak da postane slobodan kroz stvaralački čin, tražeći izvore i bit crkvene umjetnosti ne u prošlosti, već u budućnosti, Davor Džalto ovom izložbom pridodaje i jedan korak ka tom putu. Ispitujući odnos tradicije i njenih modernih izraza u pravoslavnoj hrišćanskoj umjetnosti usuđuje se da bude hrabar. Svjestan je da je to jedini način da čovjek bude ličnost koja jedino može da bude tragalac i stvaralac autentičnog umjetničkog djela", kazao je vladika Grigorije.

Ikone Davora Džalta, i njegove slike inspirisane logikom ikonopisa, podsticajne su na više različitih načina. One se pojavljuju kao sinestetički portali koji otvaraju prostor za komunikaciju sa idejama i čulnim fenomenima, koji prebivaju u sinhroničkim i diahroničkim prototipovima kako umjetničkog diskursa, tako i religijskog iskustva, istakla je dr Jelena Erdeljan u pregovoru kataloga izložbe. davor dzalta

Prema riječima autora izložbe, Davora Džalta, koji je i vanredni profesor religije, istorije i teorije umjetnosti i ikonografije na Američkom univerzitetu u Rimu, namjera večerašnje izložbe je da se preispitaju granice jezika pravoslavne ikone, odnosno u kojoj mjeri je moguće formalni jezik pravoslavnog ikonopisa promijeniti, te unijeti nešto od iskustva današnjeg čovjeka i modernog vremena, a da se pritom zadrži liturgijska funkcija i teološki smisao pravoslavne ikone.

"Publika može da vidi jedan raspon od nečega što je klasičniji vid slikarstva ikone do nečega što je na ivici apstrakcije, i u tim okvirima se kreće neko moje istraživanje formalnog jezika ikonopisa", kazao je Džalta.

Izložba, koja broji oko trideset radova, nastala je kao zajednički projekat Muzeja Hercegovine, Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" iz Foče. Ideja o organizovanju izložbe pojavila se na nedavno održanom simposionu "Teologija u javnoj sferi".

Nakon otvaranja izložbe održan je razgovor o temi "Ikona danas" o kojoj je, osim Džalte, govorio i Darko Đogo, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči. 

U muzičkom dijelu programa učestvovovao je Hor Muzičke škole iz Trebinja pod dirigentskom upravom Milisava Sukonjice.

noc muzeja trebinje

Inače, prva "Noć muzeja" održana je u Berlinu 1997. godine pod nazivom "Duga noć muzeja" i veoma brzo je postala popularna u mnogim državama Evrope. Osnovna ideja "Noći muzeja" je da širokom sloju publike, a prvenstveno mladima, omogući da muzeje posjete van redovnom radnog vremena, u vrijeme koje uobičajeno posvećuju zabavi.