U Kulturnom centru Novog Sada održano je umjetničko veče "Spomen Principu" posvećeno Gavrilu Principu, koji je prije stotinu godina u Sarajevu izvršio atentat na austrogarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda.

matija beckovic besjeda preobrazenje trebinje

Akademik Matija Bećković rekao je Srni da je Princip jedan od arhanegela srpskog svetog trojstva.

"Princip je pucao na jednog nadvojvodu koji je dnevno ubijao po dve hiljade ptica. Samo da je te ptice osvetio mogle bi ga uzeti u zaštitu organizacije koje brinu o pticama i pravima zveri. Nadvojvodi nije manjkalo ni ljudi koje je pobio", rekao je Bećković sinoć po završetku umjetničke večeri.

Za Bećkovića su druga dva arhangela srpski vojvoda iz Prvog svjetskog rata Radomir Putnik i LJuban Jednak, jedini preživjeli svjedok pokolja u pravoslavnoj crkvi u Glini 1941. godine.

"Putnik je vodio Srpsku vojsku u spas preko Albanije, a Jednak je 1941. godine jedini preživio stravičan ustaški pokolj nad nekoliko stotina nedužnih Srba u crkvi u hrvatskom mjestu Glina. Putnik, Princip, Jednak ceo narod se zvao i onaj neimeni u to trojstvo je stao", rekao je Bećković.

On je prethodno dobio ovacije u prepunoj Velikoj sali Kulturnog centra Novi Sad kada je odrecitovao svoju čuvenu pjesmu "Izvinjenje", u kom se jedno od izvinjenja tiče maloljetnog G.P. /Gavrila Principa/, koga je, kako kaže stih, "zanijelo ime i prezime".

Svoje nadahnute stihove posvećene Principu i sarajevskom atentatu još su govorili i pjesnici Rajko Petrov Nogo, Milan Nenadić, Đorđo Sladoje i Dragan Hamović.

Glumac Nebojša Kundačina odrecitovao je pjesmu "Zbogom atentatori", koju je napisao nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić. Osim Kundačine, stihove na temu Principa govorili su glumci Biljana Đurović i Nebojša Dugalić.

Kompozicije Svetislava Božića "Serbija", "Nek pada snijeg, Gospode", "Bogorodica Trojeručica", izveo je hor KUD "Lola" iz Beograda, pod upravom Milovana Pančića.
Tenor LJubomir Popović, uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića otpjevao je kompoziciju "Pesma Gavrila Principa" pjesnika Miloša Raičkovića.