Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideo Jamazaki prisustvovao je danas svečanosti povodom završetka projekta opremanja Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Trebinje, za koji je Vlada Japana izdvojila preko 132.000 KM.

japanski ambasador u trebinju

Jamazaki je istakao da je veoma zadovoljan kako je novac utrošen. „Zaista mi je drago da sam danas u mogućnosti da prisustvujem ceremoniji primopredaje projekta povodom uspješnog okončanja poboljšanja opremljenosti Osnovne škole „Vuk Karadžić“. Mi smo u okviru ovog projekta donirali 67 hiljada evra, kako za područnu školu tako i za matičnu. Vlada Japana aktivno podržava sektor osnovnog obrazovanja i do danas ta pomoć iznosi oko 40 miliona maraka. Nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti da sarađujemo i sa Trebinje i sa drugim gradovima u Bosni i Hercegovini i da ćemo time poboljšati odnos između dvije zemlje“, rekao je Hideo Jamazaki.

Vlada Japana dodijelila je sredstva ovoj školi za izgradnju kotlovnice, instalaciju centralnog grijanja i obnovu krova u područnoj školi u Petrovom Polju, kao i za nabavku novog namještaja za matičnu školu. Sredstva koja je Vlada planirala da da Trebinju za 2014. godinu preusmjerila je na područja koja su ugrožena poplavama.