Isplata penzija za 246.303 korisnika u Republici Srpskoj za maj počela je danas.

penzioneri penzije isplata

Penzije nisu umanjene, ali neki korisnici u RS bi ih zbog situacije u zemlji mogli dobiti sa nekoliko dana zakašnjenja, kazali su u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO RS) nakon završene sjednice Upravnog odbora.

Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, kazao je da je i pored toga što je RS bila suočena sa prirodnom katastrofom obezbijeđen kontinuitet u isplati penzija.

"Vlada će uložiti maksimalan napor da i u narednom periodu pronađe način i instrumente za redovnu isplatu penzija, što je i naša zakonska obaveza", kazao je Đokić, a onim penzionerima koji bi zbog situacije u RS na isplatu mogli sačekati nekoliko dana više poručio je da budu strpljivi i tolerantni.

On je pozvao poslodavce i privrednike da u skladu sa mogućnostima svojim radnicima povećaju plate, a čime bi se ujedno povećali i doprinosi.

Da li će Vlada RS uspjeti da i u narednim mjesecima obezbijedi redovnu isplatu penzija, zavisi i od punjenja Fonda PIO, u kojem je u maju zabilježen pad prihoda od 17 miliona maraka.

"To je ono što nam predstavlja dodatni problem prilikom obezbjeđivanja isplata ove penzije. Visina majske penzije nije mijenjana i u prosjeku je aprilske od 331,03 KM, što je 40,3 odsto prosječne plate, dok za 40 godina staža ona iznosi 489 KM", kazao je Mladen Milić, direktor Fonda PIO.

Kako je pojasnio, za isplatu majske penzije bilo je potrebno 78,5 miliona maraka, od kojih Fond raspolaže sa 50 miliona, dok bi ostatak trebalo da bude dopunjen iz dnevnih priliva. On je kazao kako je osposobljena i Filijala u Doboju, gdje radnici, iako u otežanim uslovima, rade u dvije smjene.