U Trebinju će od sutra do 15. juna biti održana Međunarodna naučna konferencija "Krš bez granica" na kojoj će stručnjaci iz više zemalja predstaviti oko 90 naučnih radova o poznavanju, zaštititi i održivom upravljanju podzemnim vodama.

trebinje grad

U okviru konferencije biće organizovane i tri stručne ekskurzije, od kojih jedna cjelodnevna, kao i sjednica Međunarodnog hidrogeološkog društva, potvrđeno je Srni u "Hidroelektranama na Trebišnjici", koje su suorganizator.

Cilj konferencije je unapređenje saradnje međunarodnih stručnjaka za krš i članova "diktas projekta", te omogućavanje razmjene iskustava i ideja bitnih za kraške vode širom svijeta.

"Diktas projekat pokrenut je s ciljem boljeg razumijevanja prekograničnih podzemnih voda u Dinarskom regionu i olakšavanja njihovog pravednog i održivog korištenja, uključujući i zaštitu jedinstvenih kraških ekosistema koji zavise od podzemnih voda", ističe se u saopštenju organizatora.

Dinarski krš najveća je kraška cjelina u Evropi i jedna od najbogatijih i najsloženijah geoekoloških pojava te vrste u svijetu.

Osim bogatstva podzemnih voda, Dinarski krš primjer je vrlo razvijenog kraškog krajolika, te prostor posebne biološke raznolikosti. Po bogatstvu podzemnih životinjskih vrsta, u koje spada i čovječija ribica, vodeći je u svijetu.

Organizator i sponzor konferencije je "diktas projekat", uz posebnu podršku Uneska, Komisije za krš Međunarodnog hidrogeološkog društva i UN Međunarodnog centra za podzemne vode.

Regionalni suorganizatori su "Hidroelektrane" na Trebišnjici iz Trebinja i Univerzitet u Beogradu.

U programu će učestvovati vodeći stručnjaci za krš iz Srbije, Hrvatske, Kine, SAD, Velike Britanije, Italija, NJemačke i drugih zemalja.