Trebinje iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista, a držeći se one izreke našeg čuvenog pjesnika Moma Kapora, "Trebinje nije ni selo ni metropola. Ono je metafora, san! Ono je jedna svetla tačka u životu Hercegovaca, ono je mesto koje sanjaju da će se u njemu nastaniti onda kada budu ostarili. Trebinje je mediteran. Jer, dok u njemu sedite i gledate vrhove čempresa, osećate da je more iza brda. Tamo se živi kao na moru, ali nije obeščašćeno turizmom kao more", sigurno je da postoje brojni razlozi zašto ovog ljeta da posjetite najjužniji grad Srpske.

Kafa pod platanima

basta platani

Kažu da nema ništa ljepše nego popiti kafu pod platanima, te da u Trebinju kao da niste ni bili ako niste sjedali pod stogodišnjim platanima. A već nakon prve kafe planiraju se i dalji koraci Vašeg boravka u gradu Jovana Dučića. Uz šesnaest platana, koliko ih ima oko bašte „Platani“, nalaze se korzo i Trg slobode, naprijed je Glavna ulica, a sa druge strane platana je Stari grad.

Smještaj

motel studenac trebinje

Prije nego što krenete u obilazak Trebinja poželjno je odabrati smještaj, kojeg u Trebinju ne manjka, ma kakvog ukusa bili. Uz samu Trebišnjicu nalazi se Hotel „Leotar“, a uz Bulevar cara Dušana, ispod bolnice, nalaze se hoteli „VIV“ i „IN“, dok su u strogom centu grada hoteli "Platani 1" i "Platani 2". Takođe, u starom jezgru grada nalazi se hotel „Porto belo“, a ako Vam ipak odgovara smještaj van grada, a da ste zapravo u gradu, tu je Motel „Studenac“ uz istoimeni restoran i Motel „Aćimović“, oba kraj rijeke Trebišnjice, gdje ćete sigurno i te kako uživati u raznim specijalitetima i ugodnoj atmosferi. Ako je, ipak, Vaša želja za odmorom da ne osjetite, bar dok odmarate, gradsku buku, onda je tu motel „Mosko“, na samo nekoliko kilometara od Trebinja prema Bileći. A u krajnjem slučaju, kako su Trebinjci odlični domaćini, možete izabrati i jedan od mnogobrojnih privatnih smještaja. Sve u svemu, gdje se god odlučite, kvalitet i usluga su zagarantovani, a cijena prihvatljiva.

Obilazak centra grada

Računajući da ćete u Trebinju ostati nekoliko dana, nakon kafe pod platanima i odabira smještaja, vrijeme je da krenete u obilazak grada koji odiše mediteranskom klimom, toplinom ljudi, pravih domaćina. Da bi najbolje upoznali ovaj gradić, koji se od mora nalazi na samo 23 kilometra od Dubrovnika i 35 kilometara od Herceg-Novog, krenite od starog jezgra grada. muzej hercegovine trebinje

Tu se nalazi Muzej Hercegovine, najznačajnija ustanova kulture u ovom dijelu Srpske. U njemu se, između ostalog, nalazi osam stalnih postavki, i to: legat Jovana Dučića, arheološka (od praistorije do srednjeg vijeka), etnografska (seoska: život i kultura krajem 19. i početkom 20. vijeka), etnografska (gradska: enterijer kuće krajem 19. i početkom 20. vijeka), istorijska (kulturno-istorijski razvoj Trebinjskog kraja od 10. do 20. vijeka), memorijalna izložba slika "Atanasije Popović", legat slikarke Milene Šotre i legat umjetnika Radovana Ždrala ("Kamenov svijet").

U Starom gradu, i to pod obavezno, probajte ćevape kod „Mura“, a ako ste ipak ljubitelj pice tu je picerija „Meksiko“.

Nakon Starog grada, u kojem ćete vidjeti i Osman pašinu džamiju i "Anđelkinu kapiju", posjetite Spomenik braniocima Trebinja, koji se nalazi neposredno uz Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg, a nakon spomenika i hrama, prošetajte kroz park, poklonite se borcima palim u protiv fašizma, Dučiću i Njegošu, i dođite do bašte Platani, preko puta koje se nalazi Katolička katedrala rođenja Blažene Djevice Marije. arslanagica perovica most

Tu je Trg slobode sa spomenikom Oslobodiocima Trebinja, poklon Jovana Dučića, a naprijed je ulica Kralja Petra I Oslobodioca - Glavna ulica, kojom dolazite do Kamenog mosta, na čijem se kraju nalazi šetalište do čuvenog Arslanagića/Perovića mosta, kojeg je gradu na Trebišnjici poklonio Mehmed paša Sokolović. Za kraj prvog dana, kao šlag na tortu, preporučujemo Hercegovačku Gračanicu, koja se nalazi na brdu Crkvina. Doživljaj će Vam biti još veći ako do Gračanice izađete pješke. Malo umora, ali neće škoditi. Sa Crkvine se pruža panoramski pogled na grad sunca, vina,  platana i dobrih domaćina.

hercegovacka gracanica trebinje

U porti crkve Presvete Bogorodice sahranjen je Jovan Dučić, jedan od najvećih pjesnika 20. vijeka. A u okviru kompleksa nalazi se zvonik, vladičanski dvor, suvenirnica, biblioteka, galerija... Zatim ste ponovo u svom hotelu/smještaju. Uz kratki odmor spremni ste za noćni izlazak.

Noćni izlazak

skokovi sa kamenog mostra trebinje 2013 (8)

Ako preferirate kategoriji ljudi koji vole mir i dobru atmosferu, u Trebinju ćete se onda teško odlučiti, jer će Vam svi restorani i kafići to sigurno i pružiti.

Od restorana, za dobru večeru i druženje, između ostalog, izdvajamo tek otvorenu Galeriju Podruma „Vukoje“ u naselju Hrupjela, koju u svakom slučaju nemojte izostaviti u Vašim planovima, jer ćete uživati u njenim čarima i nečemu što do sada niste vidjeli, te u čuvenim vinama „Vukoje“, zvanično najbolje vinarije u jugoistočnoj Evropi.

vinska galerija podrum vukoje Galerija Vukoje

Tu su još restorani „Košuta“, „Studenac“, „Ognjište“, Stara Hercegovina“, „Tarana“, konoba „Mosko“, „MG“, koji se nalazi na Glavnoj ulici. Svi oni nude i tradicionalnu hercegovačku kuhinju, od jagnjećeg pečenja, teletine, cicvare, do sira i pršuta. Ipak, ako se odlučite za provod bez večere, uz dobru muziku i zabavu, tu su, uz obalu Trebišnjice, kafići „Galerija veritas“ i „Riva“, a u centru Starog grada nalaze se ljetna bašta „White bar“, „Azzaro“, „Brko“, „Čitaonica“. Na drugoj strani obale Trebišnjice su „Ander“ i „Merlot“, prepoznatljivi po odličnoj zabavi i provodu.

Manastiri

krsna slava manastira tvrdos

Nakon „duge“ noći na red su došli znameniti manastiri van grada. Na prvom mjestu je manastir Tvrdoš, gdje se nalazi i istoimena vinarija. Tu su još i manastir Duži, Svetih apostola Petra i Pavla u Petrovom polju, te manastir Dobrićevo prema Bileći i Zavala u srcu Popovog polja. Ako krenete u Zavalu uz put se nalazi i rodno selo Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog /Mrkonjići/, a u blizini manastira Zavala je i pećina „Vjetrenica“.

Posjeta vinarijama i zelenoj pijaci

trebinje pijaca

Nakon obilaska okoline Trebinja, vrijeme je da se ponovo koncentrišete na grad koji je prepoznatljiv po kvalitetnim vinima i autohtonim hercegovačkim jelima. Od vinarija tu su „Vukoje“, „Tvrdoš“, „Berak“, „Anđelić“, vinski podrum „Dračevo“, koji se nalazi uz put  u Popovom polju, u istoimenom selu. Od autohtonih jela, preporučujemo kupovinu domaćeg sira – grude i pršuta na trebinjskoj pijaci, a ako se u gradu "potrefite" subotom, iskoristite ljepotu centra grada i zelene pijace.

Šoping

Od tržnih centara u Trebinju se nalaze "Maksi", u samom centru grada i "Intereks" u naselju Tini. Takođe, glavna ulica, Stari grad, ali i ostatak centra grada ima veliki broj butika. Preporučujemo: Obuću "UNO", "Primasport", "Tom Tailor", modnu kuću "Vumi", "Leonardo", "Per Te", "Varteks", "Azel France", ali i buvljak, koji se nalazi u "Maksiju". U Trebinju se nalaze i DM market i CM market.

Raduje i informacija da će se u Trebinju uskoro otvoriti tržni centri "Bingo" i "Best", kao i "Konzum". Realizacija sva tri objekta očekuje se do kraja ove godine.

Važno je istaći i da na četiri lokacije u gradu, kod pijace, Pošte i na dva mjesta u Gorici, možete kupiti, po fabričkim cijenama, proizvode "Svislajona", jednog od najpoznatijih fabrika za proizvodnju konditorskih proizvoda.

Kraj posjete Trebinju

bazen u bregovima

Na kraju posjete Trebinju, uz slatke i slane proizvode "Svislajona", skoknite jedno poslijepodne do Herceg-Novog ili Dubrovnika, a jedan dan izdvojite i za posjetu jednog od mnogobrojnih trebinjskih izletišta. Tu su Studenac, Jazina, Ubla, a uz pomoć vodiča jedan dan možete izdvojiti i za posjetu visovima iznad grada.

Vašu posjetu Trebinju, od nekoliko dana, završite kupanjem na Bregovačkom bazenu, obilaskom etno sela Uvjeća ili pak uživajte u čarima centra grada.

U svakom slučaju, odmah uz baštu "Platani" nalazi se turistički info-centar Turističke organizacije Grada Trebinja, gdje će Vam ljubazni i uvijek nasmijani radnici na najbolji mogući način ukratko predstaviti Trebinje.

Želimo Vam lijep i ugodan boravak.