Pobjednik 17. Festivala dječijeg folklora Republike Srpske, koji je juče održan u Zvorniku, u kategoriji kulturno-umjetničkih društava /KUD/ je KUD "Vladimir Gaćinović" iz Bileće.

kud vladimir gacinovic bileca smotra djecijeg folklora zvornik

Za najbolji folklorni ansambl proglašen je ansambl Osnovne škole "Meša Selimović" iz Kojčinovca.

Najbolji prikaz narodnog običaja imao je KUD "Miloš Kupres" iz Kožuhe, a najljepše narodne nošnje SPKD "Prosvjeta" iz Prnjavora i Folklorno društvo "LJubinje".

Za najboljeg igrača proglašen je Miloš Đurić iz LJubinja, za najbolju igračicu Anđela Kapor iz Bileće, a najbolji igrački par su Željana Perković i Milan Stjepanović iz Glogovca.

Najbolji vokalni solisti su Elena Kalajdžić i Aleksandar Krulj, najbolji instumentalni solisti su Darko Jovanović i Dragana Stjepanović, najbolji orkestar je iz Kožuhe, a najbolja pjevačka grupa je iz Bileće.

Otvarajući festival, načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Milan Cvijetinović istakao je važnost ovakve manifestacije.

"Zadovoljstvo je biti domaćin manifestacije na kojoj učestvuju djeca do 15 godina iz oko 30 mjesta, a koja njeguju tradiciju i običaje. Pri tome je podjednako važno i druženje djece", rekao je Cvijetinović.

Predsjednik zvorničkog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" /SPKD/ Radosav Perić napomenuo je da je Festival dječijeg folklora jedan od najstarijih ove vrste u Republici Srpskoj i BiH.

"Ove godine učestvovalo je 30 folklornih sekcija, kulturno-umjetničkih društava i odbora SPKD `Prosvjeta` iz Republike Srpske i Srbije", rekao je Perić.

Otvaranju Festivala prethodio je defile 800 učesnika glavnom gradskom ulicom, dok je u OŠ "Sveti Sava" otvorena sedmodnevna izložba oko 250 fotografija sa svih dosadašnjih festivala.

Domaćini ovogodišnjeg Festivala bili su osnovne škole "Sveti Sava" Zvornik i "Desanka Maksimović" Čelopek, te Rekreativno-sportski centar, organizator je zvorničko SPKD "Prosvjeta", a pokrovitelj opština Zvornik.