NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije poručio je danas nakon Svete arhijerejske liturgije u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru da nema propasti za Hercegovinu, već ima života, vaskrsenja i spasenja.

proslavljena sveta trojica u mostaru

Iako je Saborna crkva, čija je slava danas proslavljena, još bez krova, vladika Grigorije je rekao u besjedi da o tom životu i spasenju upravo govori ova crkva, kao i Hram Vaznesenja Hristovog u Prebilovcima, čija obnova je u toku.

"Ako Bog da, završiće se uskoro hram, a i mi sa njim treba da se usavršavamo i izgrađujemo u ljubavi, zajednici i dobroti. Želim da vas obradujem čudesnom i važnom viješću za nas Hercegovce, a to je da crkva Vaznesenja Hristova u Prebilovcima raste kao i iz vode, zahvaljujući dobrim ljudima, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je pokrovitelj gradnje, i pregalaštvu naših majstora i radnika", rekao je vladika Grigorije.

On je naveo da je važnija od svega obnova života u dolini Neretve i to što su danas u Mostaru bila dva krštenja i rukopoloženje đakona Vladimira Boškovića.

Osim vladike Grigorija, liturgiju je služio i umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije, uz sasluženje brojnog sveštenstva Eparhije.

Na slavi Saborne crkve u Mostaru, osim brojnih vjernika koji su stigli iz svih dijelova BiH, bili su prisutni i brojni zvaničnici.

Mostarski paroh Radivoje Krulj kaže da je obnova Saborne crkve stala prije godinu dana zbog nedostatka sredstava, ali se nada da će materijalna sredstva stići i da će crkva, ipak, biti obnovljena.

proslavljena sveta trojica u mostaru

"Da bismo završili građevinske radove potrebno nam je još oko tri miliona KM. Uradili smo dvije trećine, ozidali zidove, obezbijedili prozore, došla su zvona...Kada bi bilo sredstava, mogli bismo završiti crkvu za oko osam mjeseci", rekao je Krulj.

Najviše sredstava za obnovu do sada je izdvojila Vlada Republike Srpske, oko dva miliona KM, te Vlada Federacije BiH oko milion KM.

"Sada, u trenucima stradanja našeg naroda u poplavama, nije umjesno ni tražiti ni očekivati sredstva od domaćih institucija. Pokušaćemo tražiti pomoć od ambasadora, formirali smo i jednu komisijz za obnovu u Moskvi, poslali smo pismo i princu Čarlsu koji je i sam ranije izrazio želju da pomogne obnovu", kaže Krulj.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna o najvećih i najljepših crkava na Balkanu i jedan od simbola Mostara. Pripadnici muslimanskih i hrvatskih snaga zapalili su je, a potom minirali i do temelja srušili u junu 1992. godine, upravo na praznik Svete Trojice.

Saborna crkva građena je od 1863. do 1873. godine i nalazi se na listi zaštićene kulturne baštine. Stoga je i njena obnova veoma zahtjevna, jer se mora obnoviti u identičnom obliku, a građena je od ručno klesanog kamena.
Obnova crkve počela je 2009. godine i od velikog je značaja za srpski narod u Mostaru.