Na današnji dan prij tačno 30 godina, dok je tiho bjesneo hladni rat, ruski programer predstavio je malo čudo nazvano Tetris koje će, na potpuno neočekivani način, ujediniti cio svijet.

tetris

1984 - Aleksej Pažitnov, programer iz SSSR-a, kreirao je tetris na računaru Electronica 60. Naziv svom čedu dao je kombinujući riječi „tetra" (četiri) i tenis, koji je bio njegov omiljeni sport. Pajtinov je prvo napravio kod koji je podijelio sa svojim prijateljima. Jedan od njih portovao je kod na IBM PC, i potom se tetris proširio poput virusa. Uskoro su igru igrali svi u sovjetskom bloku.

„Program uopšte nije bio komplikovan. Tada nismo čak ni imali rekorde, nivoe igre. Ali ko god je počeo da igra tetri, nije mogao da prestane", izjavio je kasnije Pažitnov.

1986 - Te godine tetris se prvi put pojavio u zapadnim zemljama. Pronašao je prvo svoj put do Mađarske, gdhe su programeri kreirali verzije za Apple II i Comodore 64. Potom ga ja uočila britanska softverska kompanija Andromeda.

Oni su pokušavali da stupe u kontakt sa Pažitnovim, kako bi otkupili prava za PC. Bio je to početak duge bitke i višegodišnjih pregovora.

U međuvremenu, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, prava na tetris su se prodavala na sve strane, pa je tako kompanija Spectrum Holobyte lansirala IBM PC verziju 1987. godine, da bi potom stigle i mnogo popularnije verzije za Commodore 64, Amiga, Atari ST i Apple II računare.

Otprilike u isto vrijeme Nintendo je ponudio veliku sumu novca ruskim programerima kako bi otkupio prava na tetris.

1988 - Kako bi zaštitili pravo na svoj izum ruski programeri na čelu sa Pažitnovim stovrili su organizaciju Elektronorgetchnica koja je imala prava na prodaju licence za izradu tetrisa. Ali kako je Pažitnov u to vrijeme radio za Sovjetsku akademiju nauka, zbog tamnošnjih i tadašnjih zakona, nije dobio ni najmanji procenat od zarade.

1989 - Te godine u prodaji se našla Game Boy verzija Tetrisa, najpiopularnija od svih. Prodato je čak 35 miliona primjeraka!

1991 – Pajitnov se seli u SAD, zajedno sa Britancem Henkom Rodžersom iz kompanije Andromeda, sa kojim je u međuvremenu postao blizak prijatelj.

1996 - Pajitinov i Rodžers osnivaju kompaniju The Tetris Company, koja je imala sva prava na tetris. Potom je i privatizovana Elektronorgetchnica postala njihovo vlasništvo. Bio je to prvi put da je Pajitinov mogao da zarađuje novac od svog izuma.

"Aleksej Pažitnov je vjerovatno najpoznatiji autor igara na svijetu, ali je uvijek imao filozofski odnos prema prema zaradi koju je ostvarivao, što je posljedica njegovog dobrog kućnog vaspitanja. Nakon više od decenije izostavljanja iz priča o licenciranju tetrisa, skromni Aleksej najzad dobija ono što je zaslužio", izjavio je tada Rodžers.

Iste godine Pažitnov je počeo da radi za kompaniju Microsoft, kreirajući do 2005. godine više video igara.

2009 - Kompanija Apple povukla je igru Tris iz svojeh App Storea nakon žalbi The Tetris Company. I dan danas The Tetris Company oštro brani svoja prava na tetris, čija popularnost i pored svih novotarija ne jenjava.