Novoobjavljena monografija Cetinjske bogoslovije pod nazivom „Cetinjska bogoslovija sa osvrtom na drugo desetljeće obnovljenog rada (2002-2013)“, autora Aleksandra Vujovića, koja predstavlja nastavak, odnosno treću mongrafiju Cetinjske bogoslovije od njenog osnivanja 1863. godine, predstavljena je sinoć u Herceg-Novom.

cetinjska bogoslovija 2002 2013

O osobenoj sadržajnosti širokog tematskog i motivskog registra ove čuvene bogoslovije, na Belavisti, kod Crkve Svetog Arhangela Mihaila, prvi je govorio arhimandrit u penziji Jovan Radosavljević, duhovnik svih bogoslovija SPC. On je kazao da je ova bibliografija bogoslovije pravo bogatstvo i izbor priča svjedočenja iz dosadašnjeg školskog opusa Cetinjske bogoslovije, koja priprema buduće pastire i arhipastire.

„Cetinjska bogoslovija ima visok rejting i njen rad prije i sada obnovljen čini bogatstvo naše duhovne vertikale i može da stane uz rame beogradske, sarajevske ili bogoslovije u manstiru Krka. Između ovih korica je bogatstvo priča i događaja. To je literarno svjedočanstvo o životu najstarije bogoškole, te je jednom riječju izuzetna knjiga biografija brojnih ličnosti iz škole koja govori o životu i radu u drugoj dekadi postojanja“, kazao je otac Jovan Radosavljević.

Govoreći o monografiji o Cetinjskoj bogosloviji njen nekadašnji učenik, a sada nastojatelj Žanjičkog manastira i paroh Luštički, jerej Nikola Urdešić, naglasio je da je Cetinjska bogoslovija kuća u kojoj je sabrano mnogo ljudi, koja nas uči da budemo ljudi i hrišćani.

„Autor knjige je bio naš uzor i jedan od boljih bogoslova koji su pohađali Cetinjsku bogosloviju. Bio je primjer kako treba da živi i kako treba da se ponaša jedan bogoslov i baš mi je drago što je on autor jedne ovakve monografije, koju bi svi trebali da pročitamo, iako je u njoj samo dio priča koje čine bogatstvo likova“, rekao je jerej Urdešić uz preporuku ovog naslova za mnogobrojne biblioteke u hercegnovskom kraju.

Prva viša škola u Crnoj Gori je upravo Cetinjska bogoslovija. Profesori i učenici Bogoslovije „Svetog Petra Cetinjskog“ sa ljubavlju i zahvalnošću su izdali ovu monografiju u čast 1.700 godina od proglašenja Milanskog edikta (1313-2013), 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša (1813-2013), 150 godina postojanja Cetinjske bogoslovije (1863-2013) i 20 godina njenog obnovljenog rada (1992-2012).

Ovo je knjiga koja govori o životu i radu ove škole u zadnjih dvadeset godina. Monografija sadrži preko 2.000 fotografija koje se nalaze u ovoj knjizi. Knjigu čine nekoliko cjelina. Na prvom mjestu su uvodne riječi mitropolita Amfilohija, duhovnog oca svih profesora i učenika, ali i cijelog naroda Crne Gore. Tu su i uvodne riječi dosadašnjih rektora bogoslovije, zatim crtice iz ljetopisa drugog desetljeća obnovljene Cetinjske bogoslovije, pismeni radovi učenika, svjedočenja, putopisi, spisak profesora i saradnika.

Ovo je treća knjiga monografija o Cetinjskoj bogosloviji koja nastavlja vijenac života ove ustanove. Prve dvije napisao je monah-magistar Pavle Kondić.

Promociju je završio rektor bogoslovije Gojko Perović, kazaši da je pred javnosti vrijedna monografija, vrijedna čitalačkog i kritičarskog respekta.

U promociji monografije o Cetinjskoj bogosloviji učestvovao je crkveni hor „Sveti Sava“ iz Herceg-Novog.

Na kraju ove priče o monografiji Cetinjske boslovije donosimo imena bogoslova koji su na službi u zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj eparhiji, a školovali su se na Cetinju. To su Sergije Pavlović, Dražen Tupanjanin, Mladen Žulović, Nebojša Kolović, Miroslav i Pajo Ratković, Zoran Ilić, Vuk Milišić, Boris Čolović, Miroslav Bošković, Dalibor Dangubić, Petar Cvejić, Dragan Pejčić, Saša Čatlajić i Ratko Zubac.