Na području Trebinja ovog ljeta velika je najezda zmija koje dolaze do kuća, a seruma protiv otrova ima dovoljno u Domu zdravlja Trebinje, dok ga nema u apotekama niti u veterinarskim ambulantama.

poskok

U Domu zdravlja Trebinje ističu da imaju dovoljne količine seruma, ali da ove godine nemaju prijavljenih pacijenata sa ujedom zmije.

Doktor opšte medicine u Domu zdravlja Biljana Suša savjetuje da je veoma bitno da se u slučaju ujeda zmije odmah pozove Služba hitne medicinske pomoći ili se osoba odveze do prve ambulante, te se preporučuje mirovanje da se otrov ne bi širio.

Veterinar veterinarske stanice "Dana" u Trebinju Dana Milić upozorava da zmija najviše ima u kamenjaru i da je najveći broj ujeda evidentiran kod sitne stoke, najčešće kod ovaca i pasa.

Ona dodaje da je i ranijih godina bilo zmija, ali da su imali dovoljne količine seruma, te dodaje da ima dosta slučajeva da vlasnici sami izliječe svoje životinje.

"Veterinarske ustanove serum ove godine ne mogu nikako nabaviti", kaže Milićeva.

Ona dodaje da je ranijih godina bilo uvoznika najčešće iz Srbije i Hrvatske, ali da tih uvoznika sada nema, te da protiv ujeda za životinje koristi zamjenu za serum.
U trebinjskim apotekama kažu da je nestašica seruma protiv otrova zmija i da ne mogu da ga nabave