Šteta na elektromreži – Više desetina miliona maraka

Izvor: SRNA Foto: Google.ba
TREBINJELIVE 05. 06. 2014. - 18:30h

Direktna šteta na elektrodistributivnim mrežama u Republici Srpskoj, nastala u poplavama, preliminarno se procjenjuje na oko 30 miliona KM, a efekti indirektne štete još su veći, rekao je Srni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u „Elektroprivredi Republike Srpske“ /ERS/ Blagoje Šupić.

struja modernizovanje mreze elektrohercegovina trebinje

Šupić je naveo da je u ovom trenutku veoma teško predvidjeti tačan iznos štete, posebno indirektne koja se odnosi na nefakturisanje velikih količina električne energije zbog kvarova na satovima i oštećenja na energetskim postrojenjima, na potrošnju električne energije za pumpe za izbacivanje vode i isušivanje objekata, na drastičan pad naplate čiji trend se očekuje i u narednom periodu i na mnoge druge efekte koji se u ovom trenutku ne mogu sagledati.

On je rekao da se javljaju međunarode organizacije koje su spremne da pomognu u sanaciji štete, te podsjetio da su i u fond solidarnosti ERS-a, namijenjen za havarijske situacije i za obnovu postrojenja, pet miliona KM uplatila proizvodna preduzeća i matično preduzeće.

„Prema okvirnim procjenama, najveća šteta je u `Elektro-Doboju`, gdje su i upravna zgrada i kompletno skladiše potopljeni, kao i veliki broj trafostanica i uređaja, pa će ovom preduzeću biti donirano tri miliona KM, `Elektro-Bijeljini` milion i po maraka, dok će `Elektrokrajina` dobiti 500.000 KM“, precizirao je Šupić.

Prema njegovim riječima, iako su poplave prouzrokovale milionske štete na postrojenjima i elektromreži, proizvodna i distributivna preduzeća ERS su među prvima reagovala i uplatila 800.000 KM za pomoć poplavljenom stanovništvu u Republici Srpskoj, dok su zaposleni odricanjem od po jedne dnevnice prikupili 300.000 KM.

On je podsjetio da su, između ostalog, iz svih magacina distributivnih preduzeća rezervni dijelovi, oprema i stubovi poslati distributivnim preduzećima koje je zahvatila poplava, te da su aktivirani svi raspoloživi kapaciteti, dok su iz proizvodnih preduzeća upućeni timovi za spasavanje i sva oprema koja je mogla da pomogne poplavljenim područjima.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja