Niti nakon više od 70 godina od stravičnog zločina, u mjestu Korita, nadomak Bileće, tuga ne prestaje.

sluzen pomen kod koricke jame

Ono nešto najgore u čovjeku, što može isplivati na površinu, isplivalo je tada, i rezultiralo pokoljem nevinog srpskog stanovništva. Tog nesretnog 3. i 4. juna 1941. godine, ubijeno je više od 130 Srba, dok je eshumacijom pronađeno 180 lobanja. Nasilnik je zaklane žrtve bacao u Korićku jamu.

Ustaše sačinjene od muslimana iz mjesta Kule kod Gacka, učinili su stravičan pokolj, koji je pokazao kako se u ljudima krije zvijerstvo, mržnja i zlo u svojim najgorim formama.

Šta je toga dana zgriješio mladi četrnaestogodišnji Kosta Glušac, najmlađa žrtva, i kako ga je "ustaša" mogao, hladnokrvno pogledati u oči i oduzeti mu život, nikada nećemo znati... Sada samo znamo, da godine prolaze, a čuđenje, tuga i bol teško da će proći.

Napomenimo da je prva eshumacija žrtava bila 1953. godine, a da je 1991. godine na pedesetogodišnjicu, postavljena skulptura, akademskog vajara iz Beograda, Nandora Glida.

Da Svorcani, Bjelice, Nosovići, Radani, Trklje, Glušci, Jakšići... neće biti zaboravljeni govori i to da se svake godine na ovom mjestu održava pomen žrtvama gdje počast mučenicima odaju porodice žrtava, te brojni ljudi dobre volje iz Bileće, Gacka, Trebinja, Nevesinja, pa i iz Srbije i Crne Gore.