Temperatura se povećava na Balkanu, kao i u drugim dijelovima Evrope, kao rezultat klimatskih promjena i u budućnosti se očekuje još obilnih padavina – kiše, snijega i grada, uz povećanje rizika ljetne suše, kaže portparol Svjetske meteorološke organizacije Kler Nalis.

sunce solarni maksimum

Ona je rekla i da postoji vjerovatnoća da će se frekventnost i jačina ljetnih toplotnih talasa pojačati širom Evrope, kao i da će obilne padavine postati frekventnije, naročito tokom zime.

Nalisova je navela za "Glas Srpske" da je uzrok nedavnih poplava koje su zadesile BiH i Srbiju prolongirana obilna kiša koja je trajala od sredine aprila.

Ona je dodala da je zemlja već bila natopljena i da nije mogla apsorbovati velike količine padavina koje su pale 14. i 15. maja.

"Kiša, mjerena u količini više od tri mjeseca, pala je u periodu od samo nekoliko dana, što je dovelo do poplava i brojnih klizišta. Ovo se desilo zbog niskog pritiska iznad područja koje je bilo zaglavljeno u takozvanom blokirajućem obliku, što znači da se oblaci nisu mogli pomjeriti i donijeti kišu drugim područjima", rekla je Nalisova.

Ona je dodala da su meteorološke službe u regionu uradile dobar posao šaljući upozorenja prema vlastima i zvaničnicima.