Poljoprivrednici iz Ljubinja kojima je nedavno ukradeno šest konja pronašli su neke od ovih životinja izmučene i sa zastrašujućim povredama.

izmuceni konji ljubinje

- Prije 14 dana smo primijetili da su konji nestali iz jednog predjela u brdu Oblo. Tu su, osim moja dva, bili i konji od Gojka Krulja, Draženka Brkljače, Vukana Klimente i Brane Sorajića. Dan nakon toga, svi smo pretražili brdo više puta i shvatili da su konji ukradeni - kaže Ilija Klimenta.

Bezuspješna potraga za konjima je trajala danima, a kad su njihovi vlasnici već gotovo bili odustali, dogodilo se nešto čemu se niko nije mogao nadati. Njihov komšija je pronašao dva konja u obližnjem selu. Odmah je primijetio da su teško povrijeđeni.

- Ugledao sam prizor kakav nikad do sada nisam vidio, a jednom konju je slomljen i grudni koš. Konji su bili brutalno izranjavani, a vjerovatno su izrabljivani za iznošenje drva iz šume - objašnjava Klimenta.

Ostali konji još nisu pronađeni, a vlasnici smatraju da su prodati. Klimenta navodi da su mu u ljubinjskoj policiji savjetovali da u Okružnom sudu u Trebinju podnese krivičnu prijavu protiv N. N. lica, što će i učiniti, ali kako kaže, to mu ne ulijeva nikakvu nadu.

CJB Trebinje

U trebinjskoj policiji su rekli da konji nisu bili pod nadzorom vlasnika i da se tužilac izjasnio da nema elemenata krivičnog djela.

- U toku je operativni rad na okolnosti nestanka konja - ističu u CJB Trebinje.