Nekada luksuzna Vila Galeb u Igalu, nekadašnja rezidencija Josipa Broza Tita, doživotnog predsjednika SFR Jugoslavije, od danas je otvorena za posjetioce i za turistički obilazak ne samo jugonostalgičara, već i ostalih znatiželjnika koji su spremni da vide jedan atraktivan i do sada običnim smrtnicima nepristupačan prostor.

Titova vila u Igalu

Ovakva odluka je donesena zahvaljujući značaju ovog objekta, ali i interesovanju  za ovaj kutak  u Igalu koji čini vila, koju je 1976. godine projektovao Novljanin, arhitekta Milorad Petijević. U oko 5.600 kvadratnih metara stambenog prostora u vili jsu smješteni apartmani, restorani, bar, sala za odmor, radni kabinenet koji je koristio Tito. Tu je i  kuhinja. U vili se nalazi bazen sa mineralnom vodom, kade za blato i bistru mineralnu vodu, dio za hidro, elektro i kinezi terapiju, kao i trim sala. Vila Galeb projektovana je za izutetno komforan boravak oko 30-ak gostiju uz  mogućnost  korišćenja medicinskih i usluga rehabilitacije. Vrt oko vile je, takođe, bio jedan od najljepših i najvrednijih vrtova u Boki, ali je zbog neodržavanja proteklih godina poprilično propao.

Prigodnom svečanošću koju je obilježio nastup KUD „Ilija Kišić“ iz Zelenike, i uz prisustvo članova menadžmenta Instituta „dr Simo Milošević“, danas je za posjetioce otvorena vila „Galeb“.

Tom prilikom Ana Valentić, direktor marketinga i prodaje Instituta, je u kratkim crtama izložila istorijat vile, naglasivši da je ona izgrađena za svega šest mjeseci.

Tito je prvi put u zvaničnoj posjeti ovoj vili bio 25. januara 1977. godine, kada je u pratnji svoje supruge Jovanke bio prisutan i tokom održavanja Praznika mimoze.

Zatim je Tito još tri puta bio u zvaničnoj posjeti ovoj vili. Posljednji put 15. aprila 1979. godine,  kada je Crnu Goru zadesio razorni zemljotres.

„Od 1986. godine vila Galeb je pripala Institutu ’dr Simo Milošević’, koji nažalost nikada nije uspio da je privede njenoj namjeni, u smislu hotelsko-medicinskog kompleksa“, kazala je Valentić.

Posjetioci će biti u mogućnosti da vide prostore u kojima je Tito sa svojim saradnicima i gostima održavao sastanke, gledao filmove, jedan od apartmana u kojima su boravili njegovi bliski saradnici, kao i njegov i apartman njegove supruge Jovanke Broz, koji su ujedno i najekskluzivniji dio Titove vile.

Vila je za zainteresovane otvorena ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18.00 časova.

Ulaznice s konzumacijom (sok, voda ili kafa), koje koštaju tri evra, mogu da se kupe u turističkoj agenciji „Inig“, koja se nalazi u prizemlju Solitera I faze Instituta, kao i na samom ulazu u park Vile „Galeb”.

Za sve posjetioce su obezbijeđene usluge vodiča na srpskom, engleskom i ruskom jeziku.

Institut poziva i agencije, koje su zainteresovane da dovode grupe u obilazak Vile „Galeb”, da se jave službi marketinga Instituta Igalo putem mejla marketing@igalospa.com  ili na telefone (+382(0)31) 658 555 i 658 999.

Podsjećamo da je rezidencijalni kompleks sa vilom „Galeb“ sagrađen  na površini od oko 40.000 metara kvadratnih i da se sastoji  od glavne zgrade, pomoćnih zgrada i parka-šume.

Nakon smrti Josipa Broza, 1980. godine, pa sve do Praznika mimoze 2007. godine, vila „ Galeb“  je bila zatvorena za javnost.

Ovu su vilu od 2000. godine, uglavnom iznajmljivali bogati Rusi,  najčešće putem turističke organizacija „Travel centar“ iz Moskve, koja ju je godinama unazad uzimala u zakup.