Audicija statista za nastavak snimanja filma proslavljenog režisera Emira Kusturice "Na mliječnom putu" održana je tokom vikenda u Trebinju, na kojoj je Slobodan - Boban Dedejić, asistent režije, intervuisao prvih tridesetak statista.

statisti

Dedejić je ovoga puta angažovao muškarce starosti između 25 i 60 godina za potrebe snimanja i svi oni su fotografisani i ostavili svoje podatke ekipi koja će raditi na filmu.

Iako Dedejić nije želio davati bilo kakav komentar, jer je, kako kaže, još sve preuranjeno, saznali smo da je većina ovih statista i ranije bila angažovana za potrebe "Mliječnog puta", te da će ovoga puta nastaviti snimati u selu Uvjeća.

Tamo će, kako im je objašnjeno, nastaviti snimati ratne scene, a oni će biti angažovani kao statisti koji glume pripadnike vojnih formacija.

Milan Suvajac, jedan od statista, kaže da je kod Kusturice bio angažovan i prilikom prvog snimanja, te da je dobro raditi sa njim.

"Bio sam angažovan i prilikom snimanja scena u gradu, gdje sam bio angažovan kao statista u svatovima, a sada sam ratnik, jer nam je rečeno da ovoga puta idemo u selo Uvjeća, gdje će se raditi scene iz rata, a mi ćemo statirati kao vojnici, zbog čega su i tražili isključivo muškarce koji su u nekoj najproduktivnijoj životnoj dobi", rekao je Suvajac.

Istakao je da je svjestan da ga u Uvjećoj, s obzirom na krševiti teren i ratne scene, očekuje i zahtjevniji posao, ali da istovremeno zna da će rad sa Kusturicom biti dobar.

Na ranijim snimanjima kod Kusturice je bio angažovan i Zoran Ratković, koji je trebalo da ide i na Mokru goru, ali je tada snimanje prekinuto.

Ni on se, kaže, ne boji komplikovanih i zahtjevnih scena, već očekuje što više posla, koji mu, dodaje, godi upravo sa Emirom Kusturicom, koji je i prema glumcima i prema statistima izuzetno dobar.

"On je pravi profesor, kako sam i čuo da ga zovu njegovi saradnici, a pri tome je ekstra i prema glumcima i prema statistima", dodaje Ratković.

Iako je veći dio ekipe filma od početka maja u Trebinju i dobar dio njih već petnaestak dana obilazi teren u gradu i njegovoj okolini, gdje se sagledavaju mogućnosti dosnimavanja scena i snimanja novih, nastavak snimanja filma je planiran za 10. jun, kada u Trebinje dolazi i Emir Kusturica, a nakon njega dolaze i Monika Beluči i Sloboda Mićalović.