„U gradskoj upravi maksimalno može da ostane stotinu ljudi“, Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja, 6. februar 2013. godine.

parking servis zaposleni trebinje

Nakon braće, nevjesta, zetova, stričeva i rođaka na red na zapošljavanje došli su partijski članovi vladajuće koalicije u Trebinju. Proteklih dana je samo u parking servis primljeno pet-šest novih radnika.

Obećanja nove gradske vlasti u izbornoj kampanji, 2012. godine, da će izvršiti sistematizaciju radnih mjesta u Gradskoj administraciji i javnim preduzećima i ustanova čiji je osnivač Grad, ostala su samo mrtvo slovo na papiru. Čim su preuzeli funkcije i formirali skupštinsku većinu nastavljena je tradicija zapošljavanja rodbine i partijski podobnih ljudi. Za nepovjerovati je da se trebinjskom parking servisu odjednom ukazala potreba za novozaposlenim radnicima. Ni manje ni više nego upravo u izbornoj godini.

U servis su zaposlene „vođe revolucije“ i „socijalni slučajevi“, ali je nejasno kako su „skoro“ svi zaposleni članovi vladajuće garniture, odnosno da li su to socijalno ugroženi samo oni koji se nalaze na spisku vladajućih gradskih političkih subjekata.

Tako će nove radnike plaćati, ko drugi, nego građani Trebinja, ako ničim, onda povećanom stopom poreza od 150 odsto.

Dok običan narod plaćanjem taksi, poreza i ostalih nameta osigurava lagodan život zaposlenim u Gradskoj administraciji, ta ista Administracija u svoje redove prima partijske ljude, ne uzimajući u obzir činjenicu da u Trebinju, kako kažu i građani, ima mnogo većih socijalnih slučajeva od primljeni u posljednje vrijeme, a ako se već vode rješavanjem pitanja socijalno ugroženih porodica.

Izbori su blizu, pa se već spekuliše da će i javna preduzeća, koja su pod nadležnošću Vlade Srpske, uskoro, takođe, početi sa primanjem novih radnika. Samo ostaje da se vidi da li će dosadašnji recept biti isti ili će se pak promijeniti u odnosu na već viđeno, pa tako da kao nove radnike vidimo ljude koji nemaju plavu, crvenu, zelenu ili žutu knjižicu, ili nisu u srodstvu sa direktorima i direktoričćima bar do „šestog koljena“.

Kontaktirali smo i Gradsku upravu, a od portparola smo dobili informaciju da ne možemo dobiti podatak koliko ima zaposlenih u Gradskoj administraciji, te da je gradonačelnik rekao da ih  ima dovoljan broj.