U organizaciji parohije topaljske juče je saborno proslavljen Spasovdan ili Vaznesenje Gospodnje. Praznik kojim je obilježeno četrdeset dana od Vaskrsa.

spasovdanske svecanosti herceg novi

Spasovdan je praznik koji se slavi uvijek četvrtkom i jedan je od deset dana koji su posvećeni Isusu Hristu, koji je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti.

U hercegnovskom kraju ovom prazniku posvećena su dva hrama, a to su crkva Svetog Vaznesenja na Toploj, koja je sagrađena 1713. godine, i crkva u selu Mojdež. Na Toploj Svetu liturgiju je služio protojerej-stavrofor Radoman Bubanja, uz sasluženje sveštenstva iz hercegnovskih parohija.

U prigodnoj besjedi otac Bubanja, koji ovih dana, nakon 40 godina služenja pri hramu Svetog Vaznesenja, ide u penziju, je govorio o Spasovdanu kao prazniku radosti.

„Ovo je praznik radosti zbog svega onoga što je Gospod učinio za cjelokupni rod ljudski i ovo je završetak vaskršnjih dana, pošto je hrišćanstvo vjera u život, vjera u radost i neka ta vjera stalno bude u vašim domovima i srcima“, kazao je otac Bubanja.

U poslijepodevnom satima od hrama Svetog Vaznesenja krenula je tradicionalna litija kroz Toplu i Igalo i vratila se obalom Nikole Kovačevića i šetalištem Pet Danica. Litija pozdravljena od građana, a na više mjesta uz put vrijedni domaćini Igala postavili su trpezu ljubavi, dok je KUD „Igalo“, učestvujući u litiji, na plaži RVI održalo prigodni programa.

U koloni dužoj od pola kilometra bile su po prvi put i članice FK „Obilić“ iz Herceg-Novi, koje su sa svojim drugovima potvrdile da poštuju tradiciju i da pored sportskog duha i duhovno obogaćivanje dobro dođe.