U Sportskoj dvorani „Nevesinjka“ sinoć je održano finalno veče 9. Vaskršnjeg festivala srpske izvorne i narodne muzike „Kolko snage humska zemlja ima“.

vaskrsnji festival nevesinje

Mnogobrojna publika gromoglasnim aplauzima isratila je nastupe 37 učesnika koji su interpretirali najljepše izvorne pjesme odjevni u srpske narodne nošnje.

Mladi talenti iz svih hercegovačkih gradova pokazali su velike muzičke sposobnosti a stručni žiri kojim je predsjedavao legendarni harmonikaš Ljubiša Pavković, imao je težak zadatak da odabere najbolje.

Pobjednica festivala u kategoriji srednjoškolaca je Jelena Grubačić iz Nevesinja. Ona je za interpretaciju pjesme „Srna i jelen“ dobila najviše glasova stručnog žirija i publike. Druga nagrada pripala je Sari Hamović iz Trebinja, a treće mjesto podijelile su Kristina Turanjanin iz Ljubinja i Jelena Popović iz Trebinja.

U kategoriji viših osnovaca prvu nagradu osvojila je Sonja Babić iz Gacka, drugo mjesto podijelile su Mihaela Radmilović iz Gacka i Jovana Lalović iz Kalinovika. Treća nagrada pripala je Kristini Bošković iz Nevesinja i Milici Đokić iz Gacka.

Prvo mjesto u kategoriji do 5. razreda osvojila je Jovana Stanić iz Kalinovika. Drugo mjesto u ovoj konkurenciji pripalo je Vukanu Avdaloviću i treće Slađanu Spremu iz Nevesinja.

Nagradu publike osvojili su domaći tamičari: Jelena Grubačić, Igor Stajić i Dejan Okuka. Laureati po izboru izvođača festivala su Mina i Sara Vučurević iz Trebinja i Jelena Bjeletić iz Bileće. Oni su nagrađeni zlatnicima sa likom Presvete Bogorodice i Svetog Vasilija Ostroškog.

Festival je otvorio načelnik Opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović istakavši da ova manifestacija afirmiše tradiciju i narodnu muziku.

Već treću godinu zaredom srtučnim žirijem predsjedavao je legendarni harmonikaš i član Narodnog orkestra RT Beograd Ljubiša Pavković. On je istakao da ovo takmičenje ide uzlaznom putanjom i da zaslužuje veliko poštovanje, jer je jedan od rijetkih festivala koji njeguje srpsku izvornu muziku.

Direktor Muzičke škole Saša Stojanović rekao je da je cilj ovog festivala da čuva izvornost pjesme i njenu ulogu u stvaranju opšte kulture i kulturnog stvaralaštva srpskog naroda.

- Nadam se da će ovaj festival ostati na tragu predhodnih po brojnosti i kvalitetu i biti zalog za one buduće - naglasio je Stojanović i dodao da su dugogodišnja tradicija, kvalitet kompozicija i izvođača, obrazovni i kulturni aspekat samo neki od elemenata koji daju kvalitet organizaciji ovog festivala.

Pobjednica festivala Jelena Grubačić nije krila svoje oduševljenje što je po drugi put osvojila prvu nagradu.

- Počastvovana sam što drugi put pobjeđujem na ovom festivalu i velika mi je čast pjevati pred legendama narodne muzika kao što su Ljubiša Pavković i Nedeljko Bilkić - rekla je Grubačić.

U revijalnom dijelu programa učestvovali su legendarni harmonikaš Ljubiša Pavković, interpretator narodne muzike Nedeljko Bilkić i prošlogodišnji pobjednici festivala Emilija Stanković, Željana Stanić, Aleksandar Krulj i Jana Čolović.

Pokrovitelj 9. Vaskršnjeg festivala je Opština Nevesinje, a medijski sponzor Radio Nevesinje. Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Crkvena opština Nevesinje i Osnovna muzička škola „Sveti Roman Melod“ iz Nevesinja.

Sponzori festivala su: Crkvena opština Nevesinje, Elektroprivreda RS, Zlatara „M“, Vinarije „Tvrdoš“, STR „Kod Milana“, Apoteka Bogdanović i Pansion „Stadion“.

Mlade izvođače pratio je orkestar Muzičke škole „Sveti Roman Melod“.

Program su vodili Kristina Škipina i Đorđe Pašajlić.

Da se sve više njeguje srpka izvorna pjesma potvrđuje i ovaj Vaskršnji festival koji svake godine okupi veliki broj mladih muzičkih stvaralaca iz čitave Hercegovine, koji njeguju srpsku pjesmu, tradiciju i kulturu.