Broj pasa lutalica u gradu je smanjen u posljednjih dvije i po godine, od kada postoji azil za pse na Obodini, i od tada je usvojeno preko 200 kućnih ljubimaca, potvrdila je Mirjana Ratković, načelnik Odjeljenja za stambeno- komunalne poslove grada Trebinja.

psi azil trebinje

Ratkovićeva ističe da su najveći problem psi- kućni ljubimci, koje vlasnici puštaju na ulicu bez nadzora. Na sreću, kaže ona, u posljednje vrijeme nije bilo napada pasa lutalica na sugrađane. Kazne za vlasnike pasa koji ljubimce puštaju na ulicu bez nadzora su od 300 do 900 maraka.

U azilu za pse omogućeno je besplatno usvajanje, među kojima su i pojedine vrste rasnih pasa. Iz prihvatilišta i dalje se apeluje na građane da pse ne ostavljaju na ulici, već u azilu, gdje imaju adekvatne uslove za život uz redovnu veterinarsku kontrolu.

Higijeničari u azilu su potvrdili da je sa gradskih ulica od početka godine u azil dovedeno preko 50 pasa. „Higijeničarska služba svakodnevno izlazi na teren po pozivu. Prioritet imaju lokacije u užoj gradskoj zoni, kao i intervencije po nalogu Komunalne policije i inspekcija“ , kažu u azilu i dodaju da zbog krize sve veći broj vlasnika pribjegava nepopularnom činu puštanju pasa na ulicu ili ih direktno dovode u azil.