Stanje u poplavljenim područjima Republike Srpske se stabilizuje, ali poseban problem predstavljaju klizišta, koja su aktivna na teritoriji nekoliko opština.

kliziste poplave rs

Dok se situacija u poplavljenim područjima stabilizuje, broj žrtava poplava nastavlja da raste. Još jedna žrtva poplave pronađena je u Doboju, a riječ je o Marku Čakareviću (41) iz Kožuha kod Doboja, čiji je nestanak ranije prijavljen. Ovim je broj žrtava u poplavama na području RS povećan na 19.

Prijete klizišta

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez izjavio je juče da je situacija u RS bolja nego prethodnih dana kada je riječ o poplavama, ali da je još teško u Bijeljini, Šamcu, Šekovićima i Doboju.

- Brzo prelazimo u drugu fazu, koja je mnogo lakša kada je riječ o životima ljudi, ali mnogo teža u organizaciji sistema i zato treba sve subjekte da stavimo u funkciju da bismo prevazišli ovaj problem - rekao je Elez.

Civilna zaštita RS je saopštila da klizišta i odroni na području Zvornika i u mjestima Boškovići, Sopotnik, Malešić, Zelinje, Križevići, Karakaj i Roćevići ugrožavaju 300 domaćinstava sa oko 1.000 stanovnika. Posebna opasnost prijeti od širenja postojećih klizišta i mogućnosti pomjeranja mina iz minskih polja u Šetićima.

U opštini Bratunac oko 126 klizišta ugrozilo je stambene objekte, iz kojih je evakuisano 170 ljudi, dok je u Loparama do sada evidentirano oko 270 klizišta koja su ugrozila elektro i PTT instalacije i više od 150 kuća.

Na području opštine Šipovo ima 17 klizišta koja za sada ne ugrožavaju puteve ni objekte. Na seoskom području prnjavorske opštine pojavilo se četrdesetak klizišta. Najteža situacija je u Gornjim Vijačanima, Kulašima i Popovićima. U Vlasenici su brojni odroni i dalje jedan od većih problema.

U Prijedoru je vodostaj Sane u opadanju, a najizraženiji problem je u naselju Baltin Bare, gdje je još poplavljeno petnaestak kuća. Gradonačelnik Marko Pavić rekao je da u Prijedoru više nema potrebe za vanrednom situacijom, ali da to ne znači da će biti prekinuto sa bilo kojom od aktivnosti koja je do sada sprovođena.

Vodostaj rijeke Save u Gradišci je u opadanju, ali je još pet centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava. U Donjem  Žabaru dijeli se hrana, dezinfekcija traje, a u kolektivnom smještaju je oko 350 lica. Rijeka Sava je u blagom opadanju.

Šteta

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je juče da će Vlada RS morati da učini sve da pomogne poljoprivredi, kako bi time pomogla industriji da obnovi proizvodnju bez koje nema kvalitetne sanacije štete. Naveo je da su poplave načinile ogromnu štetu u poljoprivredi, stambenom sektoru, infrastrukturi i da je šteta apsolutna "gdje god je dodirnula voda".

- Mislim da Srpsku čekaju problemi u vezi sa pronalaženjem načina za sanaciju te štete. Trebaće nam dosta novca i godina da se vratimo na stanje od prije 15-20 dana - rekao je Dodik nakon posjete predsjedniku Udruženja povrtara Srpske Brani Mastalu u selu Kosjerevo kod Laktaša.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić napomenuo je da su poplave stvorile velike probleme na usjevima i da je u toku inventarizacija mjera i postupaka koje treba primijeniti da bi se sanirala poljoprivredna proizvodnja.

Direktor Javnog preduzeća Robne rezerve RS Dragan Vučković rekao je da intenzivno dostavljaju pomoć od prvog dana, te da je pomoć dostavljana do svake opštine u skladu sa stanjem na terenu, potrebama i mogućnostima.

- U prvom momentu bilo je bitno da reagujemo hranom, vodom i širom paletom higijene i ostalih artikala, poslije toga se prešlo na snabdijevanje naftom i benzinom opština koje su radile na čišćenju terena - rekao je Vučković. On je naglasio da se nabavlja stočna hrana na bazi zahtjeva opština i da su kontingenti i upućivani opštinama.

Republička uprava Civilne zaštite uputila je putem Crvenog krsta RS 1.200 higijenskih paketa ugroženom stanovništvu, od čega po 300 u Doboj, Šamac i Bijeljinu, 200 u Šekoviće i 100 u Donji Žabar.

Republički štab za vanredne situacije naredio je tokom vikenda Robnim rezervama da nabave sredstva za dezinfekciju prostorija, stočnu hranu, te sredstva za dezinsekciju. Štab je dao saglasnost "Putevima RS" za privremenu sanaciju oštećenja na magistralnim i regionalnim putnim pravcima.