Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić donio je odluku da se iz budžetske rezerve uplati 20.000 KM na jedinstveni račun Vlade Republike Srpske za pomoć poplavama ugroženim područjima i stanovništvu Srpske.

bileca

Opština Bileća je iz budžetskih sredstava izdvojila i 10.000 KM za kupovinu hrane i sredstava za higijenu, a Sindikat opštine donio je odluku da svi zaposleni u administrativnoj službi izdvoje po jednu dnevnicu u ovom mjesecu za pomoć poplavljenim područjima Srpske.

Načelnik ove lokalne zajednice i mljekara "Pađeni" dogovorili su sa mljekarom "Srna" iz Nikšića da donira 10.000 litara neprerađenog mlijeka koje će "Pađeni" preraditi i dostaviti ugroženim područjima.

Mljekara "Pađeni" se obavezala i da sukcesivno, prema mogućnostima, isporuči ugroženim područjima svoje proizvode u vrijednosti 10.000 KM.

U javnim ustanovama i preduzećima na području ove lokalne zajednice organizovano je prikupljanje pomoći, a preduzeća "Komus" i "Vodovod" pokrenuli su i akciju prikupljanja novčane pomoći.

Dom zdravlja "Sveti Luka", osim novčane pomoći, ima spremnu i ekipu stručnih lica za rad na asanaciji, odnosno dezinfekciji i dezinsekciji poplavljenih terena.

Crveni krst Bileća organizovao je prikupljanje svih vidova pomoći i do sada je za najugroženija područja otpremljeno tri šlepera najpotrebnijih namirnica.

Teritorijalna vatrogasna jedinica iz Bileće je 18. maja uputila dvije cisterne i jedno terensko vozilo sa ukupno osam članova posade u Derventu, koji su uključeni u sanaciju poplavljenih području prema potrebi.

Studenti iz ove opštine koji studiraju na banjalučkom univerzitetu, organizovano učestvuju u saniranju posljedica poplava u Banjaluci i Doboju, a opština Bileća je obezbijedila 60 pari čizama i 60 lopata.
Privatne firme iz Bileće i Trebinja otpremile su jedan šleper pomoći na poplavljena područja, kao i preduzeće "Herc-gradnja" iz Bileće.