Potpredsjednik banjalučke Područne privredne komore /PPK/ Ranko Topić ocijenio je izuzetno uspješnim nastup firmi iz Republike Srpske na 81. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

sajam poljoprivrede novi sad 2014

"Dokaz tome je da su firme iz Srpske u veoma jakoj domaćoj i međunarodnoj konkurenciji osvojile ukupno 18 medalja Novosadskog sajma za kvalitet proizvoda", rekao je Topić za Srnu na sajamskom štandu Privredne komore Republike Srpske.

Topić, inače domaćin na ovom štandu, posebno je istakao nastup Fabrike poljoprivrednih mašina "Nova mehanika" iz Kozarske Dubice i "Destilacije" iz Teslića.

"Pumpa za navodnjavanje - najnoviji proizvod `Mehanike` izazvala je veliko interesovanje posjetilaca i poslovnih ljudi. O teslićkoj `Destilaciji` ne treba ni trošiti riječi, jer je i ove, kao i svih prethodnih godina, ta firma bila jedan od najjačih aduta Srpske na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu", kaže Topić.

On kaže da je među posjetiocima i poslovnim ljudima bilo veliko interesovanje prema firmama "Elmar" iz Trebinja i "LJekobilje" iz LJubinja.

"U svijetu poznata i priznata eterična ulja trebinjskog `Elmara`, te zdravi hercegovački čajevi ljubinjskog `LJekobilja` i na Međunarodnom sajmu u Novom Sadu plijenili su veliku pažnju posjetilaca i poslovnih ljudi iz Srbije i iz inostranstva", kaže Topić.

On je istakao da je banjalučka regija na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu ostvarila značajne poslovne kontakte sa Somborom, Beogradom i Podgoricom.

Banjalučka Područna komora i somborska komora dogovorile su na Sajmu skori susret u Banjaluci. Tema razgovora, kaže Topić, biće obezbjeđenje sirovina iz tog vojvođanskog grada za Kompaniju "`Vitaminka", poznatog banjalučkog prerađivača voća, povrća i proizvođača sokova.

Topić ističe da je na Sajmu ostvaren kontakt i sa predstavnicima Industrije mesa "Imes", koja posluje u sklopu Poljoprivrednog kombinata Beograd /PKB/.

"`Imes` je izrazio interes za plasmanom njihovih proizvoda na tržište Srpske. U odnosu na druge slične kompanije koje plasiraju svoju robu u Srpskoj, `Imes` ima sopstvenu farmu stoke, koja je garant svježine i kvaliteta njenih proizvoda", rekao je Topić.

Topić kaže da su interes za plasman proizvoda u Republici Srpskoj izrazili i predstavnici čuvene crnogorske kompanija za proizvodnju vina "Plantaže" iz Podgorice.

Na zajedničkom štandu Privredne komore Republike Srpske svoju ponudu predstavila je 21 firma iz Srpske, a neke su na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu nastupile samostalno.
U Novom Sadu će sutra biti završen 81. Međunarodni poljoprivredni sajam, na kome je svoje proizvode predstavilo 1.500 izlagača iz Srbije, Republike Srpske, te 60 država Evrope i svijeta.