U hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini kod Konjica jutros su, povodom 22 godine od stradanja srpskog naroda u ovom selu, služeni Sveta liturgija i parastos za 48 civila koje su ubili pripadnici hrvatskih i muslimanskih snaga u maju 1992. godine, selo spalili, a preživjele odveli u logore.

pomen bradina konjic

Svetu liturgiju služio je protojerej stavrofor Vojislav Čarkić uz sasluženje više sveštenika.

Ispred spomen-obilježja služen je parastos za Srbe koje su muslimanske snage ubile na najbrutalniji način.

Preživjeli Srbi iz Bradine su i ove godine, uprkos tome da mnogi žive u izbjeglištvu ili su u novim domovima pogođeni posljednjim katastrofalnim poplavama, došli na porušena ognjišta i prislužili svijeće.

Za tri dana, od 25. do 27. maja 1992. godine, bošnjački i hrvatski zločinci bacili su 26 tijela u jamu ispred pravoslavnog hrama u Bradini. U logorima je živote izgubilo još 22, a za pet lica se i dalje traga.

Među 48 ubijenih Srba u Bradini najviše je članova iz porodice Kuljanin, a stradali su Vujičići, Mrkajići, Žuže, Kureši, Gligorevići, Koprivice, Draganići i Živaci.

Obilježavanju 22 godine od stradanja srpskog naroda u Bradini prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Boško Tomić i Duško Četković, izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Među prisutnima su bili i zamjenik ministra za izbjeglice i raseljena lica BiH Miladin Dragičević sa saradnicima, potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić.

Prisutni su bili i predstavnici udruženja porodica poginulih, zarobljenih i nestalih lica Republike Srpske, kao i predstavnici Boračke organizacije, Crvenog krsta i MUP-a Republike Srpske, te pripadnici Oružanih snaga BiH.

Za stravični zločin u Bradini još niko nije odgovarao, iako je MUP-a Republike Srpske nadležnim tužilaštvima u BiH podnio šest krivičnih prijava, odnosno izvještaja i dopuna protiv 18 identifikovanih lica za koje postoji osnovana sumnja da su 25. na 26. maj 1992. godine Bradini počinili jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina.

Sveštenik se zahvalio svima koji poštuju žrtve iz Bradine

Paroh Konjičke parohije jerej Milan Bužanin zahvalio je svima koji su se danas odazvali pozivu da u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini molitveno i dostojanstveno obilježe 22 godine od uništenja i spaljivanja ovog i okolnih sela, pri čemu je najbrutalnije ubijeno 48 srpskih civila, veliki broj protjeran i odveden u logore, a crkva zapaljena i srušena.

Konjički paroh je istakao da su nesebičnu podršku u obnovi hrama u Bradini dali srpski predstavnici u institucijama BiH i iz Republike Srpske, a posebno značajna je uloga sekretara Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica BiH Drage Kovača.

"Posebnu zahvalnost za sveukupnu pomoć i podršku upućujem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je namjeravao da danas bude sa nama, ali su ga u tome spriječile njegove obaveze, zbog čega je uputio svog ličnog izaslanika Duška Četkovića", rekao je Bužanin.

Obraćajući se okupljenima u porti crkve, nakon svete liturgije i parastosa nevinim Srbima iz Bradine, on je podsjetio da je prije rata u ovom mjestu bilo 280 srpskih kuća sa oko 1.200 stanovnika, a da danas u ovom selu žive svega dva Srbina povratnika.

Žrtve i potomci žrtava stradalih Srba iz Bradine, rasijani po cijelom svijetu, i danas nerado govore osvojoj golgoti.

Velimir Đorđić, koga su muslimanske snahe prvo zatočile u logoru "Silos", a potom deportovale u logor "Čelebiće", gdje je nakon svakodnevnih tortura i mučenja bio razmijenjen, rekao je novinarima da je sramota za BiH da niko nije odgovarao za krvave zločine nad njegovom rodbinom i komšijama.

Milijana Kuljanin, sa suzama i tugom u očima, kaže da joj je ovo drugi put da se nakon rata vraća u Bradinu iz Čikaga, gdje je izbjegla sa porodicom.

"Prvi put došla sam ovdje tek 2006. godine kada sam konačno pronašla tijelo svoje ubijene majke Bosiljke i kada sam je sahranila kako dolikuje pravoslavnoj tradiciji. Međutim, evo i danas, sjećajući se svega, ponovo osjećam neki strah...", kaže Milijana.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Mirko Vranić rekao je Srni da je žalosna činjenica da je pravosuđe BiH ostalo gluvonijemo nad stradanjima Srba tokom rata u BiH i da je definitivno "palo" na ispitu pravde i istinoljublja.