Svetom arhijerejskom liturgijom, koju su služili vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, mitropolit Srednjoamerički i vladika čikaški Longin i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom, danas je u hercegnovskom selu Bajkove Kruševice vjerni narod ovog mjesta i njihove zvanice proslavio hramovsku slavu crkve Svetog Nikole, prenos moštiju svetog Nikolaja.

sveta arhijerejska liturgija u krusevicama

Poslije litije, ophoda oko crkve i rezanja slavskog kolača u prigodnoj besjedi episkop Grigorije je kazao da je najdivnije što se u Kruševicama okupio veliki broj vjernika, koju su došli da se mole Bogu, odnosno izvoru ljubavi.

„Ovo mjesto je davalo junake i mučenike, ali i mudrace, privrednike i sve ono što je potrebno za život jednog naroda. Zato smo mi ovdje. Naš sabor Arhijerejski završio se noćas kasno. Ali završio se srećno, lijepo i blagosloveno. Izabrali smo sedam novih vladika. Popunili sve prazne eparhije, a to znači da crkva ima nove izdanke i nove snage za propovijedi“, rekao je vladika Grigorije i dodao da je prisutni vladika Longin učinio najviše da se pomire Srbi u Americi, te da je na taj način prevaziđen strašan raskol.

Vladika Grigorije je u svojoj besjedi istakao da ga veoma raduje prisustvo velikog broja djece, te da to znači da Kruševice imaju budućnost. „Ono što je najljepše je to što su ovdje među nama dječica. To znači da ovo mjesto, ovo selo i ova rajska dolina ima svoju budućnost. Bilo bi nam još draže da u ovoj crkvi bude što više krštenja i vjenčanja“, kazao je hercegovački vladika.

On se osvrnuo i na poplave koje su prethodnih dana zahvatile region, kazavši da na taj način Bog miluje svoj narod. „Poplavama i najezdom tuđinaca i raznim našim glupostima Bog nas miluje. Bog želi da nam pokaže koliko smo nesposobni i nemoćni da živimo bez njega i njegove neizmjerne i neizrecive ljubavi, pa nas pomiluje tim rijekama koje se izlivaju i mi mislimo Bože kakva je šteta, a ne vidimo da su naša srca spojena tim dodirom božije milosti. Da nas ne dodiruju takve stvari nego da se naša srca slože, onda neće biti ni poplava, ni požara, ni najezde tuđinaca. Kad te Božije ljubavi nema onda ima malo ozbiljnih dodira“, rekao je vladika Grigorije i zahvalio se domaćinima na prijemu.

Na današnjoj svečanosti vladika zahumsko-hercegovački i primorski je uručio orden Svetog Save ljekaru, dr Đuru Musiću iz Herceg-Novog, za njegovu požrtvovanost i humanost u prošlom ratu u Hercegovini, posebno u Nevesenju, gdje je za zasluge prema narodu tog kraja proglašen za počasnog građanina Nevesinja.

„Na prijedlog vladike Atanasija, mitropolit Amilohije, vladika Jonikije i ja potpisali smo da se dr Đuru Musiću uruči orden Svetog Save. To je najveće odlikovanje naše crkve, a uručuje mu se zato što je u prošlom ratu nesebično pomagao ranjenike i što je to nastavio da radi i poslije rata“, kazao je vladika Grigorije, uručujući priznanje doktoru Musiću.

Zahvaljujući se na uručenom odlikovanju dr Đuro Musić je kazao da mu je velika čast što je dobio orden koji nosi naziv najvećeg srpskog prosvjetitelja, Svetog Save. On istakao da odlikovanje ne pripada samo njemu, već svim njegovim ranjenicima koje je operisao u Nevesinju.

Vjernom narodu se obratio i vladika Longin, upoznavši ih sa životom naroda svoje eparhije od kojih je veliki broj iz Hercegovine.

Domaćih slave, Savo Milošević, je kazao da je danas u Kruševicama bilo veliko duhovno slavlje, te da se nada će ova proslava postati tradicionalna.

Veliko slavje i hramovsko saborovanje na Bajkovim Kruševicama završeno je trpezom ljubavi.