Herceg-Novi i njegovi građani nastavljaju tradiciju lijepih primjera da u svojoj sredini ugoste ugrožene ljude. Tako je bilo uvijek kroz istoriju, pa je tako i danas.

prve porodice iz obrenovca u igalu

Od Hercegovačkog ustanka 1875. godine, preko Prvog i Drugog svjetskog ratu, do ovih naših vremena iz devedesetih godina prošlog vijeka kada je grad pod Orjenom bio centar mnogih raseljenih i unesrećenih sa prostora bivše Jugoslavije. Poslije poplava u Srbiji danas su u Igalu stigli i prve porodice. U hotelu „Lighthouse“ je stigla prva porodica iz Obrenovca.

Posrednih ovog boravka je NVO „Složno u nevolji“ iz Niša, na čelu sa Draganom Todorovićem, koji već godinama u Igalo dovodi djecu iz srpskih enklava sa Kosova i Metohije. I ovog puta on i njegovi saradnici su unesrećenim pružili ruku podrške. U Herceg-Novi i Igalo stigli su Dragana Milošević (27) sa svojom djecom Aleksandrom (9) i Zoranom (7). Društvo joj čini njena zaova Slađana Đorđević (33) i njena kćerka Verica (11). Još je sa njima pošla jedna porodica pokupljena iz beogradske Arene, ali zbog problema sa dokumentima nisu stigli sa njima u Igalo.

„Ovdje u hotelu su nas prihvatili kao da smo njihovi. Hvala svim ljudima koji su nam pomogli. Posebno hvala predstavnicima NVO 'Složno u nevolji', koji su nas uputili u ovu sredinu. Hvala svima u Herceg-Novom koji su nam donijeli hranu i sve što nam je potrebno. Što se tiče same situacije u rodnom Obrenovcu, bilo je jezivo. Nikada u životu nisam doživjela poplave, niti sam smatrala da može da poplavi čitav grad. Voda je sve nosila. Plutao je cijeli Obrenovac. Policija nam je naredila evakuaciju. Bili smo smješteni u Beogradskoj areni, i od početka smo imali sve što je trebalo“, kaže za Trebinje Live Drgana Milošević.

Na priču se nadovezala Slađana Đorđević. „Evakuisani smo u nedjelju. Radila sam kao samohrana majka u jednoj trgovini. Ostali smo sada bez ičega. Šta ćemo poslije povratka ne znam ni sama. Bitno je da su nam spasena djeca. Ovdje smo odlično primljeni. Djeca su, iako su imala suvu hrani, bila gladna kada smo stigli u hotel. Čim sam to kazala osoblju sprovedena su u restoran“, kažeĐorđević uz zahvalnost svim Novljanima.