Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije, tokom današnjeg razgovora s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, u Sankt Peterburgu obećao je pomoć Srpskoj u saniranju posljedica katastrofalnih poplava, koje su je zadesile.

dodik i putin

"Putin je upoznat sa stradanjima koja smo imali zbog poplava i izrazio saučešće. Zahvalio sam se na pomoći koju je Ruska Federacija dala, što je za nas bilo važno ne samo materijalno, nego i sa stanovišta moralne podrške. Razgovarali smo o finansijskoj podršci koju je potrebno dati Srpskoj u narednom vremenu. Mislim da je sada izvjesno da će neke dosadašnje procedure i zastoji koji smo imali biti brže riješeni", rekao je Dodik dodajući da će narednih dana biti vođeni razgovori u Vladi o podršci i rješavanju tih procedura.

"Razgovarali smo i o tome kako učiniti boljim sistem odbrane od elementarnih nepogoda. Postigli smo dogovor na najvišem nivou da za Republiku Srpsku nabavimo dva velika helikoptera, koja mogu da služe u ovakvim uslovima i da mogu da pomognu u eventualnim požarima, u prevozu robe i putnika", istakao je Dodik.

On je dodao da je evidentno da u vanrednim situacijama najbolje pomažu helikopteri ruske proizvodnje, koji su u Republiku Srpsku došli iz Hrvatske i Slovenije.

"Predsjednik Putin rekao je da je pomoć koju je Ruska Federacija dostavila nije kraj i da će oni nastaviti da podržavaju i pomažu narodu Srpske kako bi se što prije sanirala šteta od poplava, koje su zaista napravile velike gubitke", izjavio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni, nakon razgovora sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, da Rusija ostaje snažno privržena podršci Dejtonskom sporazumu i međunarodnom pravu.

"Sve aktivnosti koje Rusija preduzima u tom pogledu na međunarodnoj sceni, kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, podrška je slovu ovog sporazuma, bez improvizacija i onoga što smo mogli da vidimo u prošlosti", rekao je Dodik u telefonskoj izjavi.

Predsjednik Srpske je istakao da se ovaj principijelan stav pokazuje kroz ponašanje Rusije u posljednje vrijeme i činjenicu da Rusija svojim prisustvom u UN i Savjetu bezbjednosti često prezentuje i stavove Republike Srpske.

"Rusija to čini ne zato da bi tamo pravila određenu gužvu ili nekorektnu atmosferu, već da bi se čula istina, jer ono što su visoki predstavnici u prošlosti navodili u izvještajima Savjetu bezbjednosti najčešće je bila izvrnuta istina, poluistina ili netačno", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je u tim izvještajima visokih predstavnika Savjetu bezbjednosti uvijek optuživana Republika Srpska, koja sada ima priliku da putem ruskog učešća u Savjetu bezbjednosti prezentuje i dostavi svoje stavove.

"Zahvalio sam se predsjedniku Rusije za takvu podršku, kao i za principijelno ponašanje Rusije u Savjetu za provođenje mira u BiH, podržavajući upravo ono što oni nazivaju podrškom Dejtonskom mirovnom sporazumu i međunarodnom pravu", rekao je Dodik.

On je dodao da je na sastanku sa predsjednikom Rusije, na kojem je učestvovao i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, osim o BiH, bilo riječi o regionu i razvoju situacije i poziciji Rusije u vezi sa Ukrajinom.

Drugog dana svoje posjete Sankt Peterburgu, gdje se održava Ekonomski forum, Dodik je u petak razgovarao i sa nekoliko predstavnika kompanija i banaka iz Rusije, koje su takođe spremne da pomognu, ali i investiraju u RS.

Ruska podrška budžetu i institucijama Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je ruski predsjednik Vladimir Putin, sa kojim je danas razgovarao u Sankt Peterburgu, iskazao odlučnost da podrži nalaženje novih, bržih modaliteta za podršku budžetu i institucijama Srpske.

"Zatražio sam pomoć u vezi sa mogućnošću izgradnje nekih industrijskih kapaciteta u Republici Srpskoj da bi se ojačala naša pozicija u pogledu zapošljavanja ljudi", rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Sankt Peterburga.

On ističe da je u okviru ove teme bilo riješi o finansijskoj podršci budžetu i institucijama Republike Srpske, a za šta postoji zastoj na nivou BiH.

"Ruski predsjednik je odlučan da podrži nalaženje nekih novih, bržih modaliteta za kretanje ka tim rješenjima", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske naglasio je da će, u svakom slučaju, biti nastavljeni razgovori sa Sber bankom i VTB bankom o kreditu.

"Sa VTB bankom smo u završnici razgovora o kreditu od 70 miliona evra i vjerujem da će on veoma brzo stići. Dodatno razgovoramo o novom kreditu do 300 miliona, a naravno i sa Sber bankom otprilike na tom iznosu", rekao je Dodik.

On je naglasio da je novac sada više potreban, jer se mora napraviti cjelovit plan sanacije štete načinjene poplavama, a uz to treba održati sve funkcije u Republici Srpskoj da ne bi došlo do smanjenja plata i penzija.

"Razgovarali smo o tome da se nađe jedan korektan modalitet koji može biti održiv i prihvatljiv i za našu stranu i da bude rasterećujući i da pokušamo prepakovati neke naše pozicije i opterećenja koja imamo", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da je na sastanku bilo riječi o dosadašnjoj saradnji koja se odnosi na prisustvo nekoliko ruskih kompanija i banaka u Republici Srpskoj i potrebi da se projekti održe, podrže, rašire i ojačaju.

"Predsjednik Rusije je upoznat sa aktivnostima u vezi za `Zarubežnjeftom` i Rafinerijom nafte. Uprkos činjenici da tamo ima mnogo problema, predsjednik Ruske Federacije dao je podršku realizaciji projekta naftne industrije u Republici Srpskoj i projektu `Južni tok`", rekao je Dodik.

Kada je riječ o "Južnom toku", predsjednik Srpske je naveo da je potvrđeno da će se, bez obzira na proceduralne pobleme koji postoje sa institucijama na nivou BiH, a prije svega sa Federacijom BiH, tragati za novim modalitetima uspostavljanja formalnih ugovora između Ruske Federacije i Republike Srpske, uz podršku parlamenta BiH, kako je to predviđeno Ustavom BiH.

"Mislimo da na taj način možemo da riješimo u potpunosti problem našeg formalnog učešća u projektu `Južni tok`. Važno je da Ruska Federacija neće odustati zbog proceduralnih problema, već daje snažnu podršku tom projektu", naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske istakao je da je tokom susreta bilo riječi i o projektima u vezi sa prisustvom Sber banke na ovim prostorima, te o projektima istraživanja nafte i gasa.

"Veoma sam zadovoljan što sam ovdje naišao na potpuno razumijevanje i što je poruka predsjednika Putina Republici Srpskoj i srpskom narodu u ovom teškom vremenu da izdržimo. Ruska Federacija i ruski narod u cjelosti podržava naše napore na oporavku privrede i sanaciji štete i našu političku poziciju u pogledu poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Dodik.