Predstavnici Boračke organizacije Trebinje danas su optužili gradsku vlast da ih ne uvažava, poručujući im da neće dozvoliti da ruše njihove svetinje kako je "planirano regulacionim planom `Zasad-polje`".

skupstina grada trebinja

Predstavnici trebinjske Boračke organizacije su, burno reagujući, napustili sjednicu Skupštine nakon što im nije dozvoljeno da se obrate tokom rasprave o nacrtu regulacionog plana prema kome bi trebalo da budu srušeni spomen-soba, crkva, dvije streljane i kancelarija Boračke organizacije.

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida Trebinja Vaso Kolak istakao je da je ovo samo jedan u nizu dokaza koliko gradska vlast "uvažava" boračke kategorije, napominjući da nije prvi put da ne žele da čuju riječ ove populacije.

"Hoće da nam ruše svetinju koju smo napravili za naše pale borce koji su svoje živote izgubili braneći Trebinje i Republiku Srpsku, da nam ruše naše prostore, a nama ne daju ni pet minuta vremena da kažemo šta imamo", rekao je Kolak novinarima i dodao da se ove svetinje, koje pripadaju trebinjskoj Boračkoj organizaciji, mogu rušiti samo onda kada nestane boraca.

"Ko ima pravo da priča o spomen-sobi i crkvi koje su vlasništvo Boračke organizacije, ako ne borci?", pitao je Kolak.

On je istakao da u gradskoj Skupštini njih dvije trećine nemaju uopšte pravo da govore o borcima, te da gradonačelnik Slavko Vučurević, od kada je na funkciji, nije imao sluha za njih.

"U posljednjih godinu dana tri puta smo se obraćali pisanim putem, a više od 200 puta smo telefonski pozvali da nas primi, ali je uvijek imao preča posla", rekao je Kolak.

Kolak smatra da je bio momenat da Skupština ispoštuje odluku Vlade Republike Srpske od prije osam godina i prostore koji su planirani za rušenje uknjiže na Boračku organizaciju.

"Hajka gradske vlasti na Boračku organizaciju posebno je izaražena od kada smo se prije nekoliko mjeseci sastali sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom sa kojim smo razgovarali o našim problemima", kažu u Boračkoj organizaciji i ističu da im je od tada ukinut i grant, odnosno da tri zaposlena ne primaju plate.

Koordinator rada u Boračkoj organizaciji Vlado Berak je napomenuo da je član SDS-a od 1992. godine i da je na izborima glasao za Vučurevića, ali da ga je danas "sramota toga".

"Sramotno je da Vučurević sa osam mjeseci i nekoliko dana učešća u ratu i oni koji se zvanično vode kao dezerteri ruše spomen-sobu koju je uradila kasarna Trebinje i borci Trebinjske brigade", istakao je Berak.

Odbornik NDP-a u Skupštini grada Slobodan Šaraba izrazio je nezadovoljstvo što pedsjednik Skupštine nije imao političkog sluha da dozvoli predstavnicima Boračke organizacije da se obrate.

"Smatram da je to vrlo nekorektno prema Boračkoj rganizaciji koja je imala jasan cilj da ukaže na sve propuste koji su napravljeni u regulacionom planu `Zasad polje`", rekao je Šaraba, navodeći da je jedan od takvih propusta i planirano rušenje dječijeg dispanzera - objekta koji se nalazi pod prvim stepenom zaštite Republike Srpske.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević smatra da je priču o regulacionom planu Boračka organizacija Trebinje trebalo da pokreće prije tri godine, kada je usvojeno regulaciono rješenje.

On je istakao da je cilj plana stvaranje preduslova za izgradnju poslovno-tržnog centra "Bingo" i palate pravde u kojoj bi bili Okružni, Osnovni i Privredni sud, te da bi u tim prostorima koje bi dobio grad bili smješteni i spomen-soba i drugi prostori Boračke organizacije. Vučurević kaže da su netačne tvrdnje o rušenju crkve.
Vučurević je rekao da je nije tačno ni da je grant ukinut za Boračku organizaciju, ali da je moguće "da je malo usporen".